fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

V nosečnosti “varnega” pitja alkohola NI

Ob dnevu fetalnega alkoholnega sindroma na NIJZ opozarjajo javnost na škodljivost alkohola pred zanositvijo in med nosečnostjo. V dobrobiti potomcev je to še zlasti pomembno med mladimi, saj bodo nekoč verjetno postali starši. Mladi vrstnikom sporočajo, naj se v dobro svojih potomcev že pred nosečnostjo odpovedo pitju alkohola, poudarjajo na NIJZ.

Dan fetalnega alkoholnega sindroma, ki ga obeležujemo danes, je mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti še nerojenega otroka alkoholu (Dan FASD). Odnos bodočih staršev do alkohola in nosečnosti je namreč odraz širšega družbenega odnosa do pitja alkohola, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Alkohol je dokazano teratogen, kar pomeni, da lahko pri zarodku oziroma plodu povzroči vrsto razvojnih motenj, tako v rasti kot v razvoju posameznih telesnih organov. Prizadeti so lahko različni organi in tkiva, odvisno od njihovega razvoja glede na čas v nosečnosti, v katerem pride do izpostavljenosti otroka alkoholu. Najbolj ranljivi pa so otrokovi možgani, ki se razvijajo skozi celotno nosečnost.

Alkohol je dokazano teratogen, kar pomeni, da lahko pri zarodku oziroma plodu povzroči vrsto razvojnih motenj.

Motnje fetalnega alkoholnega spektra

Posledice izpostavljenosti alkoholu so lahko spontani splavi, mrtvorojenost, moten psihološki razvoj in fizična rast po rojstvu. Izpostavljenost alkoholu pred rojstvom lahko pri otroku povzroči vrsto doživljenjskih stanj, znanih kot motnje fetalnega alkoholnega spektra.

Otroci imajo lahko različne motnje v telesnem, duševnem in kognitivnem razvoju, ki vodijo do težav v vedenju, razumevanju, sklepanju in presojanju, mišljenju, spominu ter učenju. Ker so te motnje prirojene, ostanejo za vse življenje.

Pomembno je zavedanje, da je najvarneje že pred zanositvijo prenehati piti pijače, ki vsebujejo alkohol. Ni “varnega” obdobja med nosečnostjo za pitje alkoholnih pijač. Otrokovi možgani se razvijajo skozi celotno nosečnost in alkohol lahko kadarkoli poškoduje različne dele možganov, še opozarjajo na NIJZ.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih