fbpx
Mestnik
Aktualno

Pred nami nevihte z močnejšimi in dolgotrajnejšimi nalivi

Pred nami je zelo burno vremensko dogajanje. Jutri zjutraj in dopoldne nas bo namreč prešlo središče manjšega, a precej globokega ciklona. Zračni tlak bo pri nas prvič letos padel pod 990 milibarov, kar pomeni, da nas čakajo intenzivni vremenski procesi. Zajele nas bodo obilne padavine, ki lahko predvsem v zahodni, osrednji in severni Sloveniji povzročijo poplave. Veliko nevarnost bodo predstavljali tudi zemeljski plazovi, poleg tega pa bo tudi precej vetrovno, zato je pričakovati lokalne vetrolome. Prav tako bo težave povzročalo morje, ki se lahko zaradi kombinacije nizkega zračnega tlaka in močnega juga ob jutrišnji dopoldanski plimi tudi v večjem obsegu razlije po nižjih delih obale. Agencija RS za okolje je za zahodni in severni del Slovenije razglasila najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti, poroča Meteoinfo Slovenija.

Glavno dogajanje nas čaka ponoči in jutri dopoldne, ko bodo nastajale nevihte z močnejšimi in dolgotrajnejšimi nalivi. Sprva bo več padavin na zahodu Slovenije, kasneje pa se lahko ob pomiku vremenske fronte proti vzhodu močnejši nalivi razširijo tudi drugam.
Do zgodnjega popoldneva, ko bodo padavine večinoma ponehale, bo v zahodni, osrednji in severni Sloveniji predvidoma padlo od 50 do 100, lokalno pa lahko tudi več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter. Precej manj dežja bo na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, od 15 do 40 litrov na kvadratni meter.
Močni nalivi lahko povzročijo hitro naraščanje in lokalno razlivanje hudournikov in manjših potokov, močneje bodo narasle tudi večje reke v zahodni in severni Sloveniji. Ker so rečna korita marsikje že zdaj polna vode, se na območjih, kjer bodo nalivi najbolj intenzivni in dolgotrajni, možna razlivanja v večjem obsegu. Še posebej ranljiva so območja, ki so jih že v začetku avgusta prizadele poplave.
Obilne padavine bo marsikje spremljal močan veter. Po nižinah bodo najmočnejši sunki jugozahodnika dosegli hitrost od 60 do 90, v višjih legah pa lahko tudi nad 120 kilometrov na uro, kar pomeni, da so možni obsežnejši vetrolomi.
Vremensko dogajanje se bo umirilo jutri sredi dneva, ko se bo od zahoda delno zjasnilo. Konec tedna bo vremensko bolj umirjen, že v prvi polovici naslednjega tedna pa nas lahko spet zajamejo obilne padavine.
Napoved za Meteoinfo Slovenija pripravil: Rok Nosan

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih