fbpx
Mestnik
VIR: MONM.
Aktualno Dogodki

Pred objavo na spletu Premisli, nato stisni

Na rotovžu se je včeraj, 20. marca 2024, v sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo odvila okrogla miza »Medvrstniško nasilje in sovražni govor na spletu«. Okrogla miza je del kampanje, ki jo je ministrstvo začelo že leta 2022 z natečajem za otroke, letos pa sledi z ozaveščanjem javnosti pod sloganom »Premisli, nato stisni«. Na srečanju, kjer je zbrane nagovoril tudi podžupan Urban Kramar, so sogovorniki iskali odgovore na vprašanja, kot so, kakšne oblike spletnega nasilja so pri nas najbolj prisotne, kako ga lahko med mladimi prepoznamo in se nanj ustrezno odzovemo ter še pomembneje, kako naj otroke in mlade opolnomočimo, da se bodo izognili tovrstnim okoliščinam.

Sogovorniki okrogle mize so bili Vesna Draginc iz Društva življenje brez nasilja in storitev Safe.si, Center za varnejši internet,  ravnateljica Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole na Šolskem centru Novo mesto Damjana Gruden, pomočnik načelnika Policijske postaje Novo mesto Janez Mirtič in Mitja Valentinc, koordinator področja mladine na Zavodu Novo mesto.

Izpostavili so, da medvrstniško nasilje in sovražni govor na spletu povzročata hude čustvene, fizične in psihosocialne posledice, dogaja pa se predvsem med osnovnošolci in srednješolci. Med spletno nasilje uvrščamo žaljenje, nadlegovanje in trpinčenje, izključevanje, zlorabo zasebnosti. Dotaknili so se tudi rezultata raziskave, izvedene na vzorcu 5.000 mladih v Sloveniji, starih od 13 do 19 let, ki so pokazali, da je več kot polovica mladih že doživela spletno nadlegovanje. V osnovni šoli je o nadlegovanju prek spleta poročalo 53 odstotkov najstnikov, v srednji pa že 60 odstotkov. V obeh starostnih skupinah je bilo med žrtvami spletnega nadlegovanja več deklet kot fantov. Kar 83 odstotkov mladostnikov, ki so žrtve neprijetnih vedenj na spletu, pravi, da kot ukrep uporabi spletne mehanizme, kot so blokiraj osebo ali prijavi neprijetno vsebino. Le dobra tretjina mladostnikov je to povedala staršem ali drugim zaupanja vrednim osebam v živo.

VIR: MONM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih