fbpx
Mestnik
FOTO: Pixabay.
Aktualno Društva Kultura Novice

Pred polnoletnostjo se na novomeškem območju poroči 90 odstotkov romskih deklet

Družbeni položaj Rominj se skozi leta ni kaj dosti spremenil. Še vedno je njena vloga večinoma tradicionalno omejena na gospodinjstvo in vzgojo otrok, pred svetovnim dnevom Romov opozarja predsednica društva za povezovanje romskih žensk Loli Luludi Amanda Fetahi. Ob tem dnevu jim sporoča, naj bodo samostojne, saj niso nič manj vredne od moških.

Društvo bo 8. aprila obeležilo svojo prvo obletnico. “Društvo smo uradno ustanovili na lanski svetovni dan Romov, v enem letu je k nam pristopilo 30 članic in je kar nekaj zanimanja,” je za STA povedala Fetahijeva. Društvo romskim ženskam in otrokom nudi izobraževalne vsebine, izvaja pa tudi prostočasne dejavnosti.

V Sloveniji se večina Rominj in Romov namreč še vedno srečuje s številnimi ovirami na področju izobraževanja, zaposlovanja, nastanitve ter dostopa do socialnih in zdravstvenih storitev. Njihova izobrazba je pretežno osnovnošolska, srednjo šolo končajo le nekatere Rominje, fakulteto pa zelo redko, pravi. “Tako se pri zaposlovanju Rominje soočajo s težavami, ker zanje ni primernih delovnih mest že zaradi same izobrazbe ali pa tudi zaradi diskriminacije,” opozarja predsednica društva.

VIR: Loli Luludi.

Poleg tega se v številnih romskih družinah še vedno ohranjajo škodljive družbene norme, med njimi so najbolj vidne zgodnje poroke mladoletnih deklic. Podatki novomeškega centra za socialno delo kažejo, da se pred dopolnjenim 18. letom starosti na tem območju poroči 90 odstotkov romskih deklet in 60 odstotkov dečkov.

Tudi Fetahijeva se zaveda, da ponekod v romski skupnosti na žalost še vedno prihaja do tega, da se poročajo premladi in da morda niti ne morejo sami izbrati partnerja, kar se ji zdi grozno. Meni, da bi bilo treba izkoreniniti to staro mentaliteto in mladim dopovedati, da ni nič narobe, če se ne poročiš rosno mlad.

12.000 Romov

V Sloveniji sicer živi približno 12.000 Romov, zgodovina njihovega bivanja na slovenskih tleh pa glede na zgodovinske zapise sega 500 let nazaj. Največ jih živi v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli Krajini.

Priložnost, da Romi opozorijo na izzive, s katerimi se srečujejo, je vsako leto tudi svetovni dan Romov, ki ga praznujejo vsako leto 8. aprila. Datum so izbrali na prvem svetovnem kongresu Romov, ki je potekal od 4. do 8. aprila 1971 v Londonu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih