fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Šport

Predsednik Miran Jerman dobitnik državne Bloudkove plakete za življenjsko delo

Tokrat bomo nekaj besed namenili najpomembnejši osebi v našem klubu, ki se običajno raje drži nekoliko v ozadju in se ne želi izpostavljati. Z izrednim veseljem in ponosom lahko tokrat naredimo izjemo. Predsednik našega kluba MIRAN JERMAN je namreč dobitnik državne Bloudkove plakete za življenjsko delo! Vsi klubski uspehi so nedvomno tesno povezani z Miranom, ki že vsa ta leta prizadevno, požrtvovalno, vestno in nesebično bdi nad vsemi klubskimi segmenti, ki omogočajo dobro delovno okolje in odlične pogoje za razvoj mladih nadobudnih košarkaric. 

Državno Bloudkovo plaketo za življenjsko delo je na predlog Zavoda za šport Republike Slovenije Planica in številnih drugih podpornikov, Miran Jerman dobil za dolgoletno aktivno delo na različnih področjih športa.

Leta 2002 je skupaj s somišljeniki ustanovil naš klub – ŽKK KRKA, katerega predsednik je že devetnajsto leto! Klub se je v teh letih razvil v enega močnejših ženskih klubov v Sloveniji, predvsem pri mlajših selekcijah. Osvojitev več naslovov državnih prvakinj, okoli trideset uvrstitev na zaključne turnirje na katerih smo osvojili še dodatnih dvajset medalj, so samo del uspešnega delovanja kluba pod Miranovim predsedovanjem. Izostali niso tudi uspehi na mednarodnih področjih, uvrstitev na evropski klubski pokal v Moskvo (sedmo mesto kadetinje), osmo mesto na svetovnem šolskem prvenstvu ISF na Cipru itd… Predvsem pa so pomembna številna partnerska povezovanja z različnimi mesti in klubi po Evropi, na katerih sodelujejo naše igralke, turnirje za gostujoče ekipa pa pripravimo tudi vsako leto v Novem mestu. 

Velik pečat je pustil na področju športa mladih, saj vodi največji in zelo uspešen področni center Dolenjska, ki je vzgled vsem ostalim področnim centrom v Sloveniji. V odboru za šport otrok in mladine ter komisiji za šport in zdrav življenjski slog otrok, mladine ter študentov na Ministrstvu za šolstvo in šport je že 33 let. Zadnjih sedem let je tudi predsednik odbora športa otrok in mladine na Zavod za šport RS Slovenije Planica, kjer se nenehno prizadeva za izboljšanje razmer v tem segmentu športa. Z organizacijskimi ukrepi je vpeljal vrsto novosti, tako, da so šolska športna tekmovanja v dolenjski regiji in širše dobila svojo veljavo pri mladih, kot tudi pri športnih pedagogih, ravnateljih in v lokalni skupnosti.

Pomemben je njegov prispevek na področju športne rekreacije. Delavske športne igre so na področju športa za vse nekakšen fenomen v slovenskem prostoru. Čeprav je drugod po Sloveniji ta oblika rekreacije skoraj zamrla, so se igre zaradi pravilnih in izvedbenih prijemov po njegovi zaslugi v Novem mestu obdržale. Leta 1992 je prevzel vodenje iger v času njihove največje krize in le-te so postopno postale zelo pomembna in množična oblika rekreacije zaposlenih v novomeški občini, ki so se obdržale že 60 let.

Mednarodne »Igre prijateljstva« so projekt, ki so ga začeli izvajati pred osemnajstimi leti. Od tedaj je na igrah sodelovalo že več kot 7500 mladih športnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Bosne in Hercegovine in Madžarske. Miran pri projektu sodeluje že od samega začetka in je predsednik skupščine »Iger prijateljstva« že tretji mandat zapored.

Poznan je kot dober organizator različnih tekmovanj. Od šolskih, rekreativnih, do mednarodnih kot so igre prijateljstva, igre treh dežel,  igre zamejcev, bil je vodja tekmovanja novomeškega atletskega mitinga, organizator tekem slovenskih članskih državnih reprezentanc v rokometu in košarki, član organizacijskega odbora kolesarke dirke po Sloveniji, organizator finalnih turnirjev v košarki za mlajše starostne kategorije, pripravil je odmevno prireditev Dan ženske slovenske košarke itd.. Organiziral je številna sindikalna tekmovanja ki so potekale v Novem mestu, igre elektrodistribucijskih podjetij Slovenije, igre sindikata KŽI Slovenije, igre delavcev tekstilne in usnjarsko predelovalne industrije Slovenije, igre zveze veteranov vojne za Slovenijo, igre sindikata KNG Slovenije, športnih iger delavcev pošte Slovenije, igre sindikata SKEI Slovenije, srečanja SVIZA Slovenije itd…

Aktivno sodeluje z društvom športnih pedagogov Dolenjske in Posavja in društvom športnih pedagogov Slovenije ter s številnimi športnimi društvi v Novem mestu. Sodelovanje poteka predvsem pri pripravi prireditve Športnik leta, ki vsako leto obeleži dogajanje v novomeškem športu in nagradi najboljše športnike in športne delavce. Prireditev je že šestindvajset let v njegovi režiji. Njegovo dobro sodelovanje s klubi se odraža tudi v podpori pri predlogu za priznanje več kot dvajsetih športnih društev in zvez v Novem mestu in širše.

Predlog Zavoda za šport RS Planica so podprli: 

KOŠARKARSKA ZVEZA SLOVENIJE, TIMING LJUBLJANA, ZVEZA DRUŠTEV ŠPORTNIH PEDAGOGOV Slovenije, ZAVOD NOVO MESTO, ZDRUŽENJE ŠPORTNIH CENTROV SLOVENIJE, NTK KRKA, ŽRK KRKA, KK KRKA, KK ADRIA MOBIL, ŽKK KRKA, ŠAHOVSKO DRUŠTVO KRKA, STRELSKO DRUŠTVO GORJANCI, PLESNI KLUB NOVO MESTO, PLANINSKO DRUŠTVO POHODNIK, KICKBOXING KLUB MIRAGE cps., Društvo paraplegikov Dolenjske in Bele krajine, ZVEZA DRUŠTEV ŠPORTNIH PEDAGOGOV DOLENJSKE IN POSAVJA, ŠPORTNO DRUŠTVO TRIM KLUB KRKA, ŠPRTNO DRUŠTVO ADRIA MOBIL, ŠPORTNO DRUŠTVO Grip.

Ponosni smo, da so dolgoletno prizadevno in uspešno delo našega predsednika, prepoznali številni klubi in društva ter da je nagrada prišla v prave roke!

Tjaša Brsan

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih