fbpx
Mestnik
Dušan Josip Smodej, afera Fotopub
Dušan Smodej. FOTO: CZK.
Aktualno Kronika in policijska poročila

Primer Smodej: Policija odkrila tri osumljence in osem žrtev

Ljubljanski policisti in kriminalisti so v okviru preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja doslej opravili številne razgovore, ob tem pa so ugotovili, da gre še za druga kazniva dejanja, je v današnji izjavi za medije povedal direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič. Po njegovih besedah imajo trenutno tri osumljene osebe.

Že od prvih informacij, ki so se pojavili v javnosti 20. avgusta, skupina policistov in kriminalistov zadevo aktivno preučuje, je povedal Petrič.

Kot je pojasnil, so imeli sprva na voljo le anonimne informacije, dosegljive v medijih, in anonimna pričevanja na Instagramu. Pregledali so več tisoč komentarjev na različnih družbenih omrežjih, na tej podlagi pa so “identificirali osebe, ki bi lahko dali koristne podatke v konkretnih primerih”.

Zatem so 25. avgusta opravili tudi razgovor s prvo pričo, ki je nekoliko bolj konkretno pojasnila, da so lahko podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, povedala pa je tudi, kdo bi lahko bile žrtve. Dan kasneje so o zbranih ugotovitvah obvestili okrožno državno tožilstvo, je povedal Petrič.

Po njegovih besedah so predlagali tudi posamezna preiskovalna dejanja, kar so kasneje na zahtevo tožilstva še dopolnili z dodatno zbranimi obvestili od novih oseb. Pridobili so posnetke videonadzornih sistemov in elektronske naprave.

Po navedbah Petriča so doslej opravili 64 razgovorov, z nekaterimi osebami tudi večkrat, nekatere osebe pa so iskali tudi v tujini. Pri tem so ugotovili, da gre poleg suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost še za sume na druga kazniva dejanja.

“Tako lahko zdaj govorimo, da imamo deset kaznivih dejanj, med katerimi obravnavamo kazniva dejanja zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost in premoženje ter kazniva dejanja s prepovedanimi drogami,” je povedal Petrič.

Kot je še pojasnil, so odkrili osem oškodovancev ter tri osumljence. Žrtve in osumljenci so znani, kriminalistična preiskava pa poteka dalje v skladu s kriminalistično stroko. “Primer obravnavamo skrbno in temeljito ter izvajamo vse možne ukrepe na podlagi zakonskih pooblastil,” je zagotovil Petrič.

Preiskavo so sprožila anonimna pričevanja in medijska poročila o domnevnem spolnem nasilju Dušana Smodeja, ki vodi Fotopub.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih