fbpx
Mestnik
sončna krema
Aktualno Narava & zdravje Novice

Proti opeklinam in staranju se namažimo s sončno kremo

Poletje je pred vrati, in sončna krema nas zaščiti ne samo proti sončnim opeklinam, številni znanstveniki so potrdili, da so sončne kreme, tudi najboljša zaščita proti staranju. Le te naj bi nanašali vsakodnevno. Obstajajo različne vrste krem, za obraz se priporoča posebej prilagojena glede na tip kože: za občutljivo kožo, hranljiva krema za suho kožo, fluid za aknasto in mastno kožo. 

Ko kupujemo sončno kremo, bodimo pozorni na zaščitni faktor, ta naj bo vsaj ZF 30 ali pa ZF 50.

Ne tako zelo nove sončne kreme niso več kemične, ampak so na mineralni osnovi in imajo pred kemičnimi kremami kar nekaj prednosti. Le te imajo takojšnjo zaščito pred UV žarki, ki jih odbijajo in ntako ni potrebno čakati 20 minut, da začnejo učinkovati. Mineralne sončne kreme so boljše za občutljivo kožo, ker ne vsebujejo alergenov in jo manj dražijo, zaradi svoje kemične sestave so okolju prijaznejše. 

Za obraz je potrebno uporabiti dovolj kreme, da nas zaščiti pred žarki. Znanstveniki priporočajo četrtino čajne žličke za obraz, četrtino za vrat in četrtino za dekolte, bolj praktična mera sta dva prsta, iztegnemo dva prsta (palec in sredinec) in iztisnemo kremo po celi dolžini, ki jo potem nanesemo na obraz, vrat in dekolte.

Kremo moramo nanašati vsaki dve uri in je vedno zadnji korak v vsakodnevni negi obraza, kar pa ni ravno priročno, kadar ženske nosijo make-up, obstajajo kreme v stiku, ki jih lahko kupimo v lekarni in jih nanašajo preko ličil.

Če se veliko potimo ali plavamo, je potrebno sončno kremo nanašati na vsakih 40-80 min.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih