fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Covid-19 korupcija: 662 ponarejenih potrdil o izpolnjevanju PCT pogoja v Novem mestu

Sektor kriminalistične policije PU Novo mesto je zaključil obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri je bilo obravnavanih več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, povezanih z zlorabami pri izvajanju hitrega antigenskega testiranja na COVID-19 v eni izmed zdravstvenih ustanov na območju Novega mesta, so nam sporočili s policijske uprave Novo mesto.

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja storjena v obdobju izvajanja COVID-19 ukrepov in preprečevanju širjenja te bolezni, natančneje v obdobju od meseca marca 2021 do meseca januarja 2022.

Kaznivih dejanj so utemeljeno osumljene tri zaposlene osebe v eni izmed zdravstvenih ustanov na območju Novega mesta, kjer so kot koncesionarji izvajali hitro antigensko testiranje na COVID-19. Osumljenih pa je bilo tudi 176 oseb, ki so bili v 662 primerih pridobitniki COVID-19 potrdil in s tem osebe, ki jim je bilo brez izvedenega testiranja na COVID-19 omogočeno izpolnjevanje PCT pogoja glede na takratno veljavno zakonodajo.

Na pristojno Okrožno državno tožilstvo so bile podane kazenske ovadbe za skupno 414 kaznivih dejanj:

– od tega 106 kaznivih dejanj Zlorabe uradnega položaja ali pravic po prvem odstavku 257. KZ-1B,
-106 kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva po prvem odstavku 259. člena KZ-1B,
-176 kaznivih dejanj Ponarejanje listin po tretjem odstavku 251. člena KZ-1B ter skupno
– 26 koruptivnih kaznivih dejanj od tega 3 kazniva dejanja Jemanja podkupnine po prvem odstavku 261. člena KZ-1, 9 kaznivih dejanj Dajanja podkupnine po prvem odstavku 262. člena KZ-1, 10 kaznivih dejanj Dajanje daril za nezakonito posredovanje po prvem odstavku 264. člena KZ-1 in 4 kazniva dejanja Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje po prvem odstavku 263. člena KZ-1.

Z obračunom neizvedenih hitrih antigenskih testiranj je bil proračun RS oškodovan za okoli 5.200 EUR.

V primeru korupcijskih kaznivih dejanj so kazensko odgovorni tako dajalci, kot prejemniki podkupnin.

Praviloma se korupcijska kazniva dejanja izvršujejo v zaprtih krogih oseb, ki nimajo interesa po razkritju teh dejanj pred organi pregona, zato pozivamo vse, da v primeru razpolaganj s tovrstnimi informacijami to prijavijo policiji.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih