fbpx
Mestnik
srcu prijazna knjižnica
Aktualno Kultura Narava & zdravje

Prva Srcu prijazna knjižnica v Sloveniji

Vsako življenje je neprecenljivo. V nekaterih situacijah je pomembna takojšna pomoč, zato so se v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto odločili za nakup sodobnega defibrilatorja, ki reševalca zvočno usmerja pri uporabi. Nameščen je na zunanjo steno knjižnice levo od glavnega vhoda v knjižnico (GPS koordinata: 45.804771, 15.167280) in je tako dostopen 24 ur dnevno.

Poleg izposoje knjig si je novomeška knjižnica kot eno temeljnih nalog zadala spodbujanje različnih vrst pismenosti, med njimi tudi zdravstvene. Knjižnica je že pred leti vzpostavila Zdravstveni kotiček, kjer obiskovalci najdejo številne koristne informacije s področja medicine in zdravega načina življenja, pred kratkim pa je kot prva med slovenskimi knjižnicami pridobila certifikat Srcu prijazna knjižnica. Certifikat bodo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto slavnostno prevzeli 28. septembra 2023, na predvečer svetovnega dneva srca, ko bodo v knjižnici potekale različne dejavnosti na temo zdravega načina življenja, zlasti zdravja srca in ožilja. Med drugim bodo organizirali okroglo mizo, obiskovalci knjižnice pa se bodo lahko preizkusili tudi pri postopku prve pomoči ob srčnem zastoju in pravilni uporabi defibrilatorja.  

V sklopu postopka pridobivanja certifikata je novomeška knjižnica o pravilni uporabi defibrilatorja in postopkov prve pomoči ob srčnem zastoju izobrazila vse zaposlene. Zaposleni so pridobili tudi odprti dostop do iHELP mobilne aplikacije za hitrejše alarmiranje ter nudenje prve pomoči. S pridobljenim certifikatom bo knjižnica tako zaposlenim kot obiskovalcem knjižnice nudila letna izobraževanja prve pomoči in rokovanja z defibrilatorjem, del izobraževanj pa bodo namenili tudi spodbujanju zdravega načina življenja in gibanja oz. preprečevanju nastanka bolezni srca in ožilja.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih