fbpx
Mestnik
Foto: bloombergquint.com
Aktualno Novice Politika

Prvi v Evropi preklicali epidemijo

Zajezitev virusa je glede na število hospitaliziranih, ki jih je v Sloveniji trenutno 30, tako uspešna, da je vlada na včerajšnji seji razglasila konec epidemije. Razglašena je bila 12. marca in državo pahnila v negotovost. Epidemije bo po najnovejšem odloku uradno konec zadnjega maja. Nevarnost širjenja virusa še vedno ostaja. Preklic izrednega stanja zato ne pomeni prekinitve vseh ukrepov, ki so se aktivirali do zdaj. Nenadna in ekstremna odločitev o preklicu pod vprašaj postavlja bližjo prihodnost, saj so se nedavno sprostili nekateri strožji ukrepi, po katerih sploh nismo imeli priložnosti analizirati posledic.

Priprave na najhujši scenarij

V zdravstvu se pripravljajo na drugi val izbruha COVIDa-19 za katerega so pripravili tri scenarije. Najhujšega črnega, sivega, ki bi bil enak oz. podoben dogajanju do zdaj in rozastega. Glede na omogočanje potovanje izven mej države brez karantene, strokovnjake skrbi, da bo zaradi razširjenega stika z ljudmi nov val vzniknil že poleti.

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih