fbpx
Mestnik
Policija.
FOTO: Policija.si
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU NM: Izgubil oblast nad vozilom, sopotnica poškodovana

Policisti Policijske uprave Novo mesto (PU NM) so včeraj, 22. 8. na številki policije za interventne klice 113 sprejeli 255 klicev, od tega so bili 103 dogodki takšni, ki so zahtevali posredovanje policije.

Mejne zadeve in tujci

Na območju policijske uprave Novo mesto so policisti obravnavali 332 tujih državljanov, ki so na nezakonit način prestopili notranjo mejo oziroma pri sebi niso imeli ustreznih dokumentov za bivanje v Republiki Sloveniji. Vse so prijeli na območju Posavja (Podvinje, Sela pri Dobovi, Kapele, Mihalovec, Loče, Dobova, Rigonce, Bukošek, Obrežje). Po prvih ugotovitvah po državljanstvih prednjačijo državljani Afganistana, Pakistana, Maroka in Rusije (sledijo še domnevni državljani Nepala, Sierra Leone, Alžirije, Sudana, Indije, Turčije, Bangladeša, Libije, Konga, Egipta, Nigerije, Gane). Postopki s tujci še niso zaključeni.

Pri prijetju oseb, ki so nezakonito prestopile notranjo mejo oziroma ne izpolnjujejo pogojev za bivanje na območju Slovenije, so policistom v veliko pomoč občanke in občani obmejnih območij, ki s klicem na številko policije 113 opozarjajo na pojave sumljivih oseb na svojem območju.

Na območju Posavja postopke izvajajo policisti Policijske postaje Brežice, Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto s sedežem na Obrežju in policisti državne Specializirane enote za nadzor državne meje s sedežem v Dobovi. Policistom pri delu pomagajo tudi patrulje drugih policijskih enot iz območja celotne uprave ter policijske postaje vodnikov službenih psov.

Makedonec s ponarejenimi dokumenti

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe so dopoldne na bencinskem servisu ob avtocesti Obrežje – Ljubljana kontrolirali voznika in potnike osebnega avtomobila italijanskih tablic. V postopku so ugotovili, da je imel 37-letni sopotnik, sicer državljan Severne Makedonije, pri sebi bivalno in vozniško dovoljenje Poljske. Policisti so posumili v pristnost omenjenih listin in ugotovili, da sta obe ponarejeni. Zaradi ponarejanja listin ga bodo kazensko ovadili.

Prometne nesreče

Policisti so obravnavali tri prometne nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami in tri z materialno škodo.

Izgubil oblast nad vozilom, sopotnica poškodovana

Policisti iz Dolenjskih Toplic so popoldne na Lazah obravnavali prometno nesrečo z lažje poškodovano sopotnico. Kot kaže je 46-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal na levo in trčil v ograjo. Voznik jo je odnesel brez poškodb, sopotnica pa se je lažje poškodovala.

14-letnico je spodneslo na mopedu

Sevniški policisti so zvečer obravnavali prometno nesrečo 14-letne voznice kolesa z motorjem (mopeda). Pri vožnji ji je zaradi domnevne vožnje preblizu desnemu robu spodneslo zadnje kolo zaradi peska. Ko je padla, se je lažje poškodovala, na urgenco pa so jo pripeljali starši.

S skuterjem vijugal po avtocesti

Krški policisti so dopoldne na Drnovem obravnavali 39-letnega voznika skuterja, ki je pred tem vijugal po avtocesti. V postopku so ugotovili, da je imel počeno pnevmatiko, kar je uredil na bencinskem servisu na Drnovem. Policisti so ga še opozorili na uporabo čelade, saj so na številko 113 pred tem prejeli klic, da se vozi brez čelade (na vožnji pa ni bil zaloten).

Zasegli dva avtomobila zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Nekaj po trinajsti popoldne so policisti v Leskovcu pri Krškem zaradi nezanesljive vožnje ustavili 59-letnega voznika osebnega avtomobila. V postopku so ugotovili, da nezanesljivi vožnji verjetno botruje alkohol –  indikator alkoholiziranosti se je ustavil pri 0,61 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Da bo mera polna, je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu osebni avtomobil zasegli.

Zvečer so policisti v Krškem ustavili 25-letnega voznika osebnega avtomobila, za katerega so v postopku ugotovili, da ga vozi brez veljavnega vozniškega dovoljenja, veljavnost prometnega dovoljenja pa mu je potekla. Avto so mu zasegli.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih