fbpx
Mestnik
policaja na konjema, policija
Policaja na Loki.
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU NM: Policisti pomagali moškemu z demenco

Na številki policije 113 so na Policijski upravi Novo mesto (PU NM) sprejeli 244 klicev, od tega je bil 101 dogodek takšen, da so morali posredovati policisti.

Mejne zadeve in tujci

Na območju policijske uprave Novo mesto so policisti obravnavali 350 tujih državljanov, ki so na nezakonit način prestopili notranjo mejo oziroma pri sebi niso imeli ustreznih dokumentov za bivanje v Republiki Sloveniji. Vse so prijeli na območju Posavja (Dobova, Rigonce, Mostec, Mihalovec, Trnje, Loče, Mostec, Kapele, Veliki Obrež, Obrežje). Po prvih ugotovitvah po državljanstvih prednjačijo državljani Afganistana, Pakistana in Maroka (sledijo še domnevni državljani Indije, Nepala, Senegala, Konga, Toga, Rusije, Sirije, Turčije, Tunizije in Alžirije).

Prijeli 5 Rusov

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe iz Obrežja do nekaj pred trinajsto uro na avtocesti Obrežje – Ljubljana kontrolirali avtobus hrvaškega prevoznika. V postopku so ugotovili, da vozi dve državljanki Rusije, ki nista izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji. Še tri so pol ure kasneje prijeli na avtobusu na Obrežju.

Rusinja tihotapila svojo družino

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe iz Obrežja so ob pol osmi zvečer na Drnovem ustavili avto nemških tablic, v katerem je bilo več oseb. Voznica je bila 33-letna državljanka Rusije, z urejenim statusom prebivanja v Nemčiji, ki je v avtu vozila še štiri državljane Rusije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji – izkazalo se je, da je šlo za njene družinske člane. Voznici so izrekli globo. Postopki s tujci še niso zaključeni.

Policisti pomagali moškemu z demenco

V torek, ob sedmih zvečer, so policiste na številki 113 poklicali iz Mihalovca in prijavili, da po vasi tava starejši moški. Policisti so ga slabo uro kasneje našli v Ločah. Od tam so klicali na 113, da se je pri njih oglasil moški, ki deluje dezorientirano, ne ve, kje naj bi imel avto, s katerim naj bi nekje v okolici obtičal, ko je nekaj iskal. Moškega so zadržali do prihoda policistov. Moški je bil sicer fizično zdrav in nepoškodovan, le pogovor je bil od časa do časa nenavaden.

Brežiški policisti so se odločili, da zbeganega in izgubljenega moškega kljub vsemu ne bodo izpustili izpred oči. S pomočjo dokumentov in operativno-komunikacijskega centra novomeške policijske uprave so ugotovili njegovo identiteto in se odločili, da ga raje kar sami zapeljejo domov (Bistrice ob Sotli, območje sosednje policijske postaje Šmarje pri Jelšah). Predali so ga domačim, ki so ob tem policistom povedali, da 62-letnik boleha za demenco.

Danes zjutraj, četrtek, 24.8.2023, so svojci obvestili policiste, da so nepoškodovan našli tudi njegov avto. Občani so tako s klicem na številko 113 reagirali ustrezno in prisebno, policiste opozorili na izgubljenega moškega, slednji pa po prepoznavi simptomov in okoliščin poskrbeli, da je prišel domov varno, čeprav je bil doma iz sosednje policijske uprave.

Pridržali dva pijana razgrajača

Brežiški policisti so ob obilici drugega dele nekaj po deseti uri zvečer klicali v Cerklje ob Krki. Tam naj bi opiti gostje začeli razgrajati, ko jim niso želeli postreči z alkoholom, pri tem pa razbili nekaj kozarcev in izvršili manjšo tatvino. Ko so jih na početje opozorili, so začeli groziti. Med postopkom je na kraj prišlo še več oseb, glavna akterja (21-letnik in 32-letnik iz Gazic), očitno pijana, pa sta kljub prisotnosti policistov nadaljevala s kršitvijo javnega reda in miru, ob tem pa še grozila navzočim. Oba so odpeljali v pridržanje do iztreznitve na policijsko postajo. Za kršitev javnega reda in miru bosta dobila plačilni nalog, zbirajo pa še obvestila zaradi suma storitve kaznivih dejanj grožnje, tatvine in poškodovanja tuje stvari.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih