fbpx
Mestnik
policija, pu nm
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU NM: prijeli opito Novomeščanko

Na številki policije 113 je včeraj, 29. 8. 2023 Policijska uprava Novo mesto (PU NM) sprejela 245 klicev, od tega je bilo 74 klicev takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije. Policisti so obravnavali sedem prometnih nesreč z materialno škodo, zaradi hujših prekrškov iz področja varnosti cestnega prometa zasegli dve vozili in zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržani voznika osebnega avtomobila. Obravnavali so štiri kršitve javnega reda in miru na javnem kraju ter eno v zasebnem prostoru.

Mejne zadeve in tujci

Policisti so od zadnjega poročanja obravnavali 249 tujih državljanov, ki so nezakonito prestopili notranjo mejo oziroma niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji. Vse so obravnavali na območju Posavja, postopki z njimi pa še niso zaključeni.

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe s sedežem na Obrežju, so popoldne na avtocestnem počivališču Zaloke, v smeri Ljubljane, ustavili in kontrolirali osebni avtomobil zagrebških tablic. Ugotovili so, da ima 29-letna voznica iz Hrvaške v vozilu šest domnevnih državljanov Irana, ki so notranjo mejo prečkali nezakonito oziroma ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Sloveniji. Osebni avtomobil so ji zasegli in jo kazensko ovadili.

Nekaj pred dvaindvajseto uro so policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe na bencinskem servisu na Obrežju ustavili kombinirano vozilo slovenskih registrskih oznak, ki ga je vozil 40-letni državljan Slovenije. Preden se je dodobra ustavil, je iz vozila skočil sopotnik, preskočil ograjo in pobegnil v noč. V iskanje so se poleg policistov enote za izravnalne ukrepe podali še brežiški policisti in vodniki službenih psov. Neznanca, izkazalo se je, da gre za 33-letnega državljana Afganistana z urejenim bivanjem v Italiji, so proti jutri prijeli v Brežicah in mu odvzeli prostost.

V tovornem delu vozila so policisti odkrili 26 oseb, domnevno državljanov Turčije, ki so notranjo mejo prečkali nezakonito oziroma ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Sloveniji. Postopek so prevzeli novomeški kriminalisti.

Vlomi, tatvine in goljufije

V noči iz torka na sredo so vlomili v gostinski lokal v Šentlenartu pri Brežicah. Po prvih ugotovitvah ogleda so odnesli nekaj cigaret in menjalnega denarja, tako da ocenjujejo, da so lastnikom povzročili za nekaj sto evrov škode.

Krški policisti so zaradi zavarovanja dokazov zasegli delovni stroj, bager, ki ga je lastnik iz Sevnice v mesecu marcu prodal osumljencu iz Krškega. Kupnine za prodani delovni stroj še ni prejel, je pa opazil, da ga nekdo na spletu že prodaja naprej. O dogodku so obvestili dežurno okrožno državno tožilko, bager zasegli, zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije policisti obravnavajo 41-letnika iz okolice Krškega, s katerim se niso srečali prvič.

Napad na policiste

Trebanjski policisti so nekaj po sedmi zvečer intervenirali v okolici Mirne zaradi prijav groženj z ubojem. Med zbiranjem obvestil se je na policiste s kolom spravil 56-letni moški, ki naj bi prej grozil domačim. Policisti so uporabili prisilna sredstva, moškega obvladali in vklenili. Zaradi nenavadnega obnašanja so na kraj poklicali zdravnika, ki je moškega, fizično nepoškodovanega, pregledal in odredil, da se ga odpelje v psihiatrično bolnišnico. Prevoz so zaradi varnosti spremljali tudi policisti. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo ga bodo kazensko ovadili.

Pridržali pijanega voznika na avtocesti

Novomeški policisti so zvečer kontrolirali 50-letnega voznika osebnega avtomobila, za katerim so se zapeljali zaradi nezanesljive vožnje po avtocesti od Novega mesta proti Trebnjemu. Posumili so o njegovi psihofizični sposobnosti za varno upravljaje avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,80 mg/l alkohola v izdihanem zraku (okoli 1.7 promila). Voznika iz okolice Šentjerneja so odpeljali v pridržanje. Zaradi kršitve pravil o varnosti cestnega prometa mu grozi denarna kazen 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.

Prekrškarjem zasegli vozila

Ob pol treh popoldne so metliški policisti v Suhorju ustavili 17-letnega voznika osebnega avtomobila iz okolice Metlike. V postopku so ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, na avtu pa tablice od drugega vozila. Avto so mu zasegli in uvedli postopek o prekršku.

Ob pol osmih zvečer so novomeški policisti v Žabji vasi opazili osebni avtomobil, ki je z veliko hitrostjo peljal iz mesta proti Pogancem. Vozilo so uspeli ustaviti, v postopku pa ugotovili, da ga vozi 26-letnica, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Za nameček sta bili na vozilu nameščeni dve različni registrski tablici od drugih vozil. Vozilo so zasegli, za voznico pa uvedli postopek o prekršku.

Pridržali opito Novomeščanko

Novomeški policisti so zvečer v pridržanje do iztreznitve odpeljali 43-letno Novomeščanko, ki je večkrat prijavila policistom kršitve javnega reda. Ob prihodu na kraj so ugotovili, da kaže očitne znake opitosti, v prisotnosti policistov je še kar vpila in se ni hotela pomiriti. Ker ni šlo drugače, so jo vklenili in odpeljali v prostore za pridržanje na policijski postaji. Zaradi kršitve javnega reda in miru in neupoštevanja ukazov policistov so ji napisali plačilni nalog, so nam sporočili s Policijske uprave Novo mesto (PU NM).

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih