fbpx
Mestnik
Foto: FB PKD
Aktualno Kronika in policijska poročila

PU NM: Prišli na obisk in ga oropali

Policisti Policijske uprave Novo mesto so v petek na številki 113 so sprejeli 287 klicev, od tega je bilo 94 dogodkov takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije.

Mejne zadeve in tujci

Policisti so obravnavali 293 državljanov tujih držav, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Republiki Slovenije. Veliko večino so prijeli na območju Posavja, dva pa v Primostku, na območju policijske postaje Metlika.

V avtu prevažal 11 Turkov

Popoldne ob pol šestih so policisti državne specializirane enote za nadzor državne meje na avtocestnem počivališču grič kontrolirali 33-letnega voznika iz Srbije, ki je vozil cestno terensko vozilo (SUV) bošnjaških tablic. Pri tem so ugotovili, da v avtu vozi 11 domnevnih državljanov Turčije (od tega pet otrok), ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Sloveniji. 33-letniku so odvzeli prostost in ga pridržali. Postopek pa so prevzeli policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe iz Obrežja, ki so ga kazensko ovadili in privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Krškem.

Prometna varnost

Policisti so v petek obravnavali enajst prometnih nesreč z materialno škodo in tri z lažjimi poškodbami.

Po napačni strani ceste

Ob pol sedmi uri zjutraj se je na Stari Bučki zgodila prometna nesreča zaradi vožnje po napačni strani ceste. V trku dveh vozil je bila lažje poškodovana voznica, ki je vozila po svoji strani ceste. Prisotnosti alkohola policisti niso ugotovili.

Izsilila mopedista

V Novem mestu je zaradi izsiljevanja prednosti voznice osebnega avtomobila padel 36-letni voznik mopeda. Pri tem se je lažje poškodoval. Prisotnosti alkohola policisti niso ugotovili.

Odpeljali so jo z rešilcem

Ob pol devetih dopoldne je prišlo do trka dveh vozila na Orehovem. Sevniški policisti so opravili ogled kraja in ugotovili, da se 65 letni voznik pri vključevanju iz stranske na glavno cesto ni prepričal, če to lahko stori varno in je tako izsilil prednost 44-letni voznici, ki je pravilno pripeljala po svoji strani ceste. 44-letnico so z lažjimi poškodbami morali odpeljati z reševalnim vozilom. Prisotnosti alkohola policisti niso ugotovili.

Brez vozniške

Prometni policisti so ob dveh popoldne na Čatežu ob Savi pri kontroli prometa ugotovili, da 33-letni voznik osebnega avtomobila nima vozniškega dovoljenja. Avto so mu zasegli, njega pri privedli v postopek na okrajno sodišče.

Psa nista bila na povodcu, eden ugriznil deklico

Policisti iz Šentjerneja obravnavajo dva lastnika psov, ki nista poskrbela za ustrezno varnost svojih štirinožcev. Pozno popoldne je v Škocjanu pes stekel skozi odrta vrata stanovanja na plano in tam ugriznil v nogo 5-letno deklico, ki se je sprehajala s svojim očetom in sta imela na sprehodu tudi psa, ki ni bil na povodcu. Odrgnine na nogi so bile manjše, tako da niso potrebovali zdravnika, policisti pa bodo uvedli postopek o prekršku zoper prvega kršitelja, ki ni zagotovil ustreznega varstva za psa svoje sorodnice, da je pobegnil na plano ter očeta poškodovane deklice, ki tudi ni imel psa na povodcu.

Kriminaliteta

Prišli na obisk in ga oropali

Krški policisti so v petek zjutraj prejeli prijavo o domnevnem ropu v Pristavi pod Rako. Na kraju so ugotovili, da naj bi večer prej 76-letnik imel obisk oseb, ki jih je poznal. V nekem trenutku so ga pošpricali z neznano snovjo, da je padel s stola, kar so izkoristili in mu preiskali žepe ter odnesli za okoli dvesto evrov denarja. Osebe iz okolice Brežice so policistom znane, preiskava je v teku.

Ukradli prikolico

V Selah pri Dolenjskih Toplicah so neznanci v noči iz četrtka na petek ukradli prikolico (lahki priklopnik), letnik 1992, modre barve, sivih stranic, ki naj bi bila vredna okoli tristo evrov.

Odnesli električnega pastirja, akumulator in sončno celico

Prav tako ponoči so neznanci v naselju Cesta (Krško) ukradli električnega pastirja, akumulator in sončno celico. Lastnika so oškodovali za okoli tristo evrov.

Ukradli pasemskega bika

Ponoči so neznanci iz pašnika v naselju Vrhe ukradli sedem mesece starega bika. Storilci so podrli količek električnega pastirja ter iz pašnika odpeljali bika pasme Limuzin. Lastnik meni, da so mu povzročili za okoli tisoč evrov škode.

Odnesli zlatnino in denar

V noči iz petka na soboto so vlomili v stanovanjsko hišo v Arnovem selu. Po prvih ugotovitvah so neznanci izkoristili odsotnost domačih in na silo vstopili v objekt, pregledali (razmetali) prostore in odnesli nekaj malega denarja in zlatnine. Skupaj so jim naredili za nekaj sto evrov škode.

Po vlomu jim je uspelo zbežati kot v akcijskem filmu

V noči iz petka na soboto, okoli druge ure, so policisti v Krškem opazili sumljivo vozilo kmalu zatem, ko so bili obveščeni o sprožitvi vlomnega alarma v trgovskem centru v Leskovcu pri Krškem. Ko potniki vozila opazili policiste so začeli z veliko hitrostjo voziti v smeri Smednika. Operativno-komunikacijski center je vpoklical patrulje širšega območja Krškega in Šentjerneja, kriminaliste, prometne policiste in vodnike službenih psov. Vozilo je imelo dvignjeno vrata prtljažnika, skozi katera so potniki med vožnjo odmetavali različne predmete, nazadnje tudi so pred policijsko vozilo vrgli tudi rezervno kolo. Policisti so se uspeli oviram ogniti in jih poskusili ustaviti, a sirene in modre luči niso upoštevali. Divja vožnja se je nadaljevali v okolici Smednika, Gmajne in Zameškega, kjer so policisti iz Šentjerneja čez vozišče vrgli bodičasti trak »stinger«, ki je prisilil voznika vozila, da je zaradi praznih pnevmatik ustavil v bližini Hrvaškega Broda. Iz vozila je zbežalo več oseb. Osumljence so iskali s službenimi psi in dronom, a so se zaenkrat uspeli izmuzniti.

Vozilo Renault Scenic, s katerim so bežali, so zasegli. Lastnica vozila iz Mihovice je policistom povedala, da je mislila, da je vozilo (sicer veljavno registrirano) doma (pa očitno ni bilo). Z ogledom kraja vloma so hkrati ugotovili, da osumljenci dejanja niso uspeli dokončati, saj niso uspeli odnesti, kar so si pripravili – domnevajo, da jih je pregnal alarm, nato so jih zaposlili še policisti.

Policisti in kriminalisti nadaljujejo s preiskavo primera, so nam sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih