fbpx
Mestnik
zbor potapljačev klub za podvodne aktivnosti nm
Foto: FB Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto.
Aktualno Narava & zdravje Novice

109 potapljačev je iz Krke odstranilo 450 kg odpadkov

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto je v soboto, 2. 9. izvedel tradicionalno, 30. septembrsko akcijo Eko 2023 – potapljači za čisto Krko. Iz reke so potapljači odstranili 450 kg odpadkov. Z akcijo pa so obeležili tudi 50-letnico delovanja kluba ter dobili v uporabo nove klubske prostore v nekdanji veslarni.

V soboto se je v Novem mestu zbralo 106 potapljačev, prostovoljcev, ribičev in članov lokalnega rafting kluba. V akciji, ki je potekala pod okriljem Slovenske potapljaške zveze, so očistili strugo reke Krke na območju Loke in Kandijskega mostu, kljub temu da so na tem območju akcijo čiščenja struge Krke že imeli.

Prvič so strugo reke Krke v klubu očistili leta 1993. Takrat so spoznali, da zaradi količine odpadkov struge ne bodo mogli očistiti sami. Odločili so se, da v akcijo vključijo potapljače iz vse Slovenije.

Z množično ekološko in čistilno akcijo reke Krke so začeli leta 1994, po njihovem vzoru pa so začeli pripravljati podobne akcije tudi drugod po Sloveniji.

Kot so navedli v podjetju Spar Slovenija, ki glavni ekološki sponzor akcije, je ekološka akcija Eko 2023 – potapljači za čisto Krko tretja, ki so jo podprli v letošnjem letu. Aprila in maja so pomagali pri čiščenju Ljubljanice in Blejskega jezera. Spar kot ekološki sponzor Slovenske potapljaške zveze pri čiščenju slovenskih rek sodeluje od leta od 2017.

STA/DB

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih