fbpx
Mestnik
policija
Foto: Nascas.si.
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Gostinski objekt v Čatežu ob Savi popolnoma pogorel

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 153 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 563 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, šest prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 16 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila petim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 27-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požarov, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Iz prometa izločili voznika, ki je ogrožal varnost drugih udeležencev z več kot 4,6 promili alkohola

Policisti PP Krško so minuli teden med kontrolo prometa med Brestanico in Guntami ustavili 45-letnega voznika osebnega avtomobila Ford focus in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Ugotovili so, da kršitelj vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel kar 2,24 miligramov alkohola (4,66 g/kg). Vozniku, ki je z vožnjo pod vplivom alkohola ogrožal druge udeležence v prometu, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Povzročitelja nesreč pod vplivom alkohola

V noči na 8. 2. se je zgodila prometna nesreča na Ljubljanski cesti v Novem mestu, kjer je voznik osebnega avtomobila trčil v drog semaforja in pobegnil s kraja. Policisti so takoj pričeli izvajati aktivnosti za izsleditev in povzročitelja nesreče izsledili. Ugotovili so, da je 42-letni voznik osebnega avtomobila Renault clio zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drog prometne signalizacije. Povzročitelj je imel v litru izdihanega zraka 0,81 miligramov alkohola. O številnih kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Sevniški policisti so bili 9. 2. nekaj pred 22. uro obveščeni o prometni nesreči v Zgornjem Brezovem. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 30-letni voznik, ki je zaradi neupoštevanja pravila srečanja oplazil avtomobil 37-letnega voznika. V nesreči se ni nihče poškodoval, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,91 miligramov alkohola. Izdali so mu plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Sevniški policisti so 7. 2. nekaj po 12. uri na Blanci ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 49-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,66 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Kršitelja pridržali

Policisti PP Krško so v noči na 8. 2. med kontrolo prometa v Krškem ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. 32-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,80 miligramov alkohola, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. O vožnji pod vplivom alkohola so z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Voznik štirikolesnika huje poškodovan

8. 2. okoli 16.30 so bili policisti PP Dolenjske Toplice obveščeni o nesreči pri naselju Hinje. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 45-letni voznik štirikolesnika, ki je vozil po makadamski poti, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v drevo. Huje poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti okoliščine nesreče še preverjajo.

Poškodovani udeleženki prometne nesreče

Črnomaljski policisti so bili 7. 2. okoli 14.30 obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov pri Lokvah. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročila 67-letna voznica, ki je v križišču odvzela  prednost  in trčila v avtomobil, ki ga je vozila 52-letna voznica. Lažje poškodovani voznici so oskrbeli reševalci.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V Podturnu pri Dolenjskih Toplicah je v noči na 7. 2. nekdo iz odklenjenega pomožnega objekta ob stanovanjskih hiši odtujil motorno žago, dve posodi z gorivom in električni podaljšek. Lastnika je oškodoval za okoli 300 evrov.

Na parkirnem prostoru na Ljubljanski cesti v Novem mestu je med 6. 2. in 7. 2. nekdo iz dveh neregistriranih avtobusov in tovornega vozila odtujil šest akumulatorjev. Z vlomi in tatvino je povzročil za okoli 1.800 evrov škode.

9. 2. med 14. in 20. uro je v Hrastu pri Jugorju nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je nakit in lastnike oškodoval za 1.000 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskusi izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so 9. 2. med kontrolo tovornega vozila srbskih registrskih oznak na podvozju našli dva državljana Afganistana, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V noči na 10. 2. so v tovornem vozilu srbskih registrskih oznak našli dva državljana Afganistana, ki sta se skrita med tovorom poskušala izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakonito prestopili državno mejo

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Čateža ob Savi, Metlike in Novega mesta izsledili in prijeli 12 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s šestimi državljani Iraka, štirimi državljani Egipta in dvema državljanoma Kosova še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

Požar v Čatežu ob Savi

8. 2. ob 3.02 smo bili obveščeni, da na Topliški cesti v Čatežu ob Savi gori gostinski objekt. Kljub trudu večjega števila gasilcev iz 16 gasilskih društev je objekt v celoti pogorel, nastala je velika premoženjska škoda. Zaradi vdihavanja dima sta bili dve osebi odpeljani v brežiško bolnišnico.

Policisti, kriminalisti in kriminalistični tehniki Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija tudi danes nadaljujejo z ogledom obsežnega požarišča in ugotavljajo vzroke za nastanek požara. Vse od obvestila o požaru nadaljujejo z intenzivno preiskavo, zbiranjem obvestil in ugotavljanjem vseh okoliščin. Po zaključeni preiskavi bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih