fbpx
Mestnik
policija
Poročilo dežurnih policistov PU Novo mesto.
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Poskus izmika mejni kontroli, tujec bil skrit na podvozju vlaka

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 54 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 215 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbam in deset prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi šestih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

Prometna varnost

Nekaj pred 16. uro se je zgodila prometna nesreča v Črnomlju. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 58-letni voznik osebnega avtomobila, ki je na prehodu za pešce trčil v peško, ki je pravilno prečkala cesto. Lažje poškodovano peško so oskrbeli v zdravstvenem domu, povzročitelju nesreče pa bodo policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Kriminaliteta

Na območju Gorjancev je med 30. 11. in 3. 12. nekdo vlomil v objekt in odtujil živila. Škode je za okoli 200 evrov.

V Šmihelu v Novem mestu je nekaj po 13. uri neznanec iz odklenjenega osebnega avtomobila odtujil motorno žago. Lastnika je oškodoval za 250 evrov.

Na Cankarjevi ulici v Novem mestu je med 16. in 18. uro nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo.
Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Med 17. in 19. uro, ko so bili stanovalci odsotni, je na Cesarjevi ulici v Novem mestu neznanec skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo, preiskal prostore in našel ter odtujil zlat nakit. Lastniki ocenjujejo, da so oškodovani za okoli 5000 evrov.

Nekaj po 19. uri je oškodovanec policiste obvestil, da je v času njegove odsotnosti, med 17.30 in 19. uro, v Orešju nekdo skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar in zlat nakit. Oškodovan je za 1500
evrov.

V Malem Cirniku pri Šentjanžu je neznanec skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 500 evrov škode.

Policisti in kriminalisti pri preiskavah vlomov ugotavljajo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Opazujejo hiše in navade stanovalcev, vlamljajo pa največkrat v zgodnjih večernih urah in v tiste hiše, v katerih očitno ni nikogar. Občane pozivamo, da nas obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomore k uspešni preiskavi kaznivega dejanja. Svetujemo, da ob temnih delih dneva, tudi če od doma odidete le za krajši čas (sprehod, odhod v trgovino ipd.), v hiši pustite prižgano luč, televizijski ali radijski sprejemnik – hiša naj ne daje videza, kot da v njej ni nikogar. Ob daljši odsotnosti poprosite sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.

Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto še vedno najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih. Občanom svetujemo, da doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma, policisti svetujemo, naj nas o tem takoj obvesti na številko 113. Oškodovanci naj do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Mejne zadeve in tujci

Policisti PMP Dobova so med kontrolo tovornega vlaka, ki je vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije, na podvozju vlakovne kompozicije našli državljana Afganistana, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Dobove in Dolža izsledili in prijeli štiri državljane Maroka in tri državljane Sirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.

Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi, samostojna policijska inšpektorica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih