fbpx
Mestnik
Novice Gospodarstvo Občina

Kaj se dogaja z obljubljenimi najemniškimi stanovanji za mlade v centru Novega mesta?

Novomeškaobčina je konec prejšnjega leta objavila novico o prihajajočihstanovanjih za mlade, ki bodo urejena v centru mesta, v spomeniškozaščitenih objektih na Glavnem trgu 2 in Dilančevi ulici 3. Takratso poročali, da bodo v najboljšem primeru vseljiva že konecletošnjega leta. Ker je ta čas že tu in o tej zadevi še nislišati ne duha, ne sluha, smo o trenutni situaciji povprašalipristojne na Občini Novo mesto.

Zanimalonas je, kako daleč so s prenovo in kdaj predvidevajo, da bodostanovanja dejansko bila na voljo za najem. Iz Občine so namodgovorili, da imajo za stavbo na Glavnem trgu 2, kjer je predvidenaureditev osmih stanovanj, že pridobljeno pravnomočno gradbenodovoljenje, trenutno pa pripravljajo razpisno in investicijskodokumentacijo, da bi lahko v začetku prihodnjega leta izpeljalirazpis za izvajalca gradbenih del in pridobili evropska sredstva.Temu bi lahko že spomladi sledil tudi začetek gradbenih del.

Priobnovi stanovanj na Dilančevi 3 pa se soočajo z nekoliko večjimiizzivi, saj trenutno še rešujejo premoženjsko-pravne zadeve, karpomeni, da je nemogoče napovedati, kdaj bodo pripravljena za najem.

Noviprostori bodo vsaj delno reševali stisko mladih po iskanjuprimernega bivališča, zato si občina prizadeva za čim hitrejšorešitev situacije. Projekt bo poleg reševanja stanovanjskeproblematike prispeval tudi o oživljanju obnovljenega mestnegajedra, kar je tudi eden izmed glavnih namenov.

Najspomnimo, da bodo stanovanja reševala problematiko sedemnajstimdružinam, velikost le-teh se bo gibala med 53 in 100 m2. Ocenjenavrednost gradbenih del znaša približno 2,45 milijona evrov (brezDDV), občina pa bo večino sredstev (tj. 2,2 milijona evrov) skušalapridobiti iz evropskega mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih