fbpx
Mestnik
policija
Foto: Nascas.si.
Kronika in policijska poročila Aktualno

PU Novo mesto: Požar v gozdu na območju Dola

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  intervenirali  v 166 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 671 klicev. Obravnavali so 14 prometnih nesreč,  v  katerih  je  nastala  premoženjska  škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju  cestno  prometnih  predpisov,  ki  ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja  in  pridržali  voznika,  ki  je  vozil  pod  vplivom  alkohola. Posredovali  so  zaradi 39-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in   v   zasebnih   prostorih   in  tri  kršitelje  pridržali.  S  področja kriminalitete  so  obravnavali  sume  kaznivih  dejanj  nasilja  v družini, groženj,  poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, požarov in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Po cesti vijugal s 3,6 promili alkohola

Šentjernejski  policisti  so bili 4. 4. popoldne obveščeni o nevarni vožnji voznika  osebnega avtomobila, ki naj bi v Šentjerneju vijugal po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. 43-letnega kršitelja so ustavili in mu zaradi   očitnih   znakov  alkoholiziranosti  odredili  preizkus.  V  litru izdihanega  zraka je imel 1,73 miligramov alkohola (3,6 g/kg). Kršitelju so odvzeli vozniško dovoljenje, mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Povzročitelja nesreč pod vplivom alkohola

4.  4.  nekaj  pred  21.  uro  se  je  zgodila prometna nesreča v Brežicah. Policisti  so  opravili  ogled in ugotovili, da je 53-letni voznik osebnega avtomobila  zaradi  vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom  in  s  ceste  zapeljal v jarek. Povzročitelj nesreče, ki je imel v litru  izdihanega  zraka  1,16  miligramov  alkohola  (2,4  g/kg),  je  med postopkom  žalil policiste, zato so mu izdali plačilni nalog zaradi kršitve javnega  reda in miru. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in o vožnji pod vplivom alkohola seznanili sodišče.

O  prometni  nesreči  v  kraju  Ravne pri Zdolah so bili policisti PP Krško obveščeni  v  noči  na  5.  4. Ugotovili so, da je 24-letni voznik osebnega avtomobila  izgubil  oblast nad vozilom, zapeljal s ceste, trčil v drevo in se z vozilom prevrnil. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v  litru  izdihanega  zraka  0,71  miligramov  alkohola (1,48 g/kg). Zaradi kršitev bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V  kraju  Hmeljčič  je med 1. 4. in 3. 4. nekdo vlomil v počitniško hišo in odtujil  glasbeni  predvajalnik in živila. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1200 evrov škode.

V  Gorenji  vasi  pri Šmarjeti je neznanec vlomil v tri počitniške hiše. Iz ene  počitniške hiše je odtujil pijačo, iz dveh objektov pa ni bilo ničesar odtujenega.

Na  Rostoharjevi  ulici  v  Krškem  je  med  14. 3. in 4. 4. nekdo vlomil v skladiščen  prostore  in odtujil deset stolov, škropilnico, motorno žago in več ribiških palic. Škode je za okoli 1000 evrov.

V gozdu v okolici Novega mesta je nekdo z delovnega stroja za spravilo lesa odtujil luči in s tem povzročil za okoli 1000 evrov škode.

Med  2.  4.  in  5.  4. je v Šmarjeških Toplicah nekdo vlomil v nenaseljeno stanovanjsko  hišo.  Odtujil  ni  ničesar, nastala je le premoženjska škoda povzročena z vlomom.

V  Golobinjeku  na  območju  PP  Novo  mesto je med 4. 4. in 5. 5. neznanec vlomil  v  dve počitniški hiši. Odtuijl ni ničesar, z vlomi pa je povzročil za 500 evrov škode.

Poškodovanje tuje stvari

Na  Maistrovi  ulivi in na Šolski ulici v Brežicah so neznanci v noči na 6. 4. poškodovali okvirje vrat sedmih garaž v stanovanjskih blokih.

Povzročitev splošne nevarnosti

Policisti  PP  Krško  so  bili  4. 4. nekaj po 13. uri obveščeni o požaru v gozdu  na  območju Dola. V požaru, ki so ga gasili gasilci PGD Kostanjevica na  Krki  in  PGD  Podbočje  je  zgorelo  okoli 15 hektarov podrasti, lesen objekt,  še  en  objekt  pa  je  bil zaradi požara poškodovan. Policisti so zbrali  obvestila  in  ugotovili,  da  je 66-letni moški ob počitniški hiši požigal  grmičevje  in podrast, ogenj pa mu je ušel izpod nadzora. O požaru so   policisti   obvestili   pristojnega   inšpektorja   in  nadaljujejo  z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. O ugotovitvah bodo po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti  PU  Novo  mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med  3.  4. in 6. 4. na območju Učakovcev, Preloke (PP Črnomelj) in Krškega izsledili  in  prijeli 11 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s petimi državljani Maroka, štirimi državljani Alžirije in dvema državljanoma Afganistana še niso zaključeni.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih