fbpx
Mestnik
Foto: PMP Obrežje.
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Srbskemu vozniku zasegli avtomobil, ukraden v Franciji

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 160 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 678 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 17 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila štirim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 28-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, poškodovanja tuje stvari, ponarejanja dokumentov, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

Prometna varnost

14. 12. okoli 5.30 se je zgodila prometna nesreča z udeležbo dveh osebnih avtomobilov pri Petrovi vasi na območju PP Črnomelj. Po prvih ugotovitvah policistov naj bi bil za nesreče odgovoren 36-letni voznik, ki je zaradi vožnje po levi strani vozišča trčil v avtomobil, ki ga je vozila 28-letna voznica. Hudo poškodovana udeleženca nesreče so reševalci odpeljali v bolnišnico. Okoliščine nesreče policisti še preiskujejo in bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Policisti PP Krško so bili 13. 12. nekaj pred 12. uro obveščeni o prometni nesreči med Leskovcem pri Krškem in Veliko vasjo. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 29-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi izsiljevanja prednosti trčil v avtomobil, ki ga je vozil 36-letni voznik. Lažje poškodovanega 36-letnega voznika in 21-letno potnico iz njegovega vozila so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je povzročitelj nesreče vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,88 miligramov alkohola. Zoper 29-letnega voznika bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu.

13. 12. nekaj pred 19. uro se je zgodila prometna nesreča pri Stranski vasi. 35-letni voznik osebnega avtomobila je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,64 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Novomeški policisti so bili 14. 12. nekaj po 18. uri obveščeni o prometni nesreči v naselju Ratež. Opravili so ogled in ugotovili, da je 19-letni voznik zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad avtomobilom, zapeljal preko varnostne ograje in v prevrnjenem vozilu obstal v potoku. Voznik in potnik se v nesreči nista poškodovala, zaradi kršitev pa so policisti povzročitelju nesreče izdali plačilni nalog.

Črnomaljski policisti so 13. 12. okoli 16. ure pri Tribučah ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 40-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,12 miligramov alkohola (2,33 g/kg) so izločili iz prometa, mu odvzeli vozniško dovoljenje in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti PP Krško so 13. 12. nekaj po 22. uri med kontrolo prometa v Krškem ustavili 53-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,66 miligramov alkohola (1,37 g/kg). Kršitelja so odpeljali v prostore za pridržanje in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V noči na 14. 12. so policisti PP Novo mesto zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus 20-letnemu vozniku osebnega avtomobila, ki so ga ustavili na Seidlovi cesti. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 1,02 miligramov alkohola (2,12 g/kg). Avtomobil so mu zasegli in zaradi hujših kršitev cestno prometnih predpisov na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Policisti PP Črnomelj so 14. 12. med kontrolo prometa v naselju Sovinek ustavili voznika osebnega avtomobila Seat ibiza. 50-letnemu vozniku so zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus, ki ga je odklonil. Med postopkom so še ugotovili, da kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Seat ibiza so mu zasegli in o številnih kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V Stranski vasi pri Semiču so 15. 12. popoldne z uporabo svetlobnih in zvočnih signalov ustavljali voznika osebnega avtomobila Renault clio, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic. Voznik znakov policistov ni upošteval in je s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo. Pri Semiču so ga policisti ustavili in med postopkom ugotovili, da 25-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Renault clio so zasegli, kršitelju izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kriminaliteta

Na parkirnem prostoru v Novem mestu je v noči na 13. 12. nekdo iz odklenjenega osebnega avtomobila odtujil nahrbtnik z dokumenti in prenosnim računalnikom. Oškodovanec ocenjuje, da je oškodovan za okoli 1000 evrov.

V naselju Curnovec na območju Brežic je med 10. 12. in 14. 12. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Med 8. 12. in 14. 12. je v Borštu pri Dvoru neznanec vlomil v dve počitniški hiši. Odtujil je več pločevink piva in z vlomom in tatvino lastnike oškodoval za okoli 1700 evrov.

V naselju Sela pri Šumberku je 14. 12. med 16.30 in 18.30 nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev in skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je denar in zlat nakit in lastnike oškodoval za okoli 1000 evrov.

Mejne zadeve in tujci

Na mejni prehod Obrežje je 13. 12. na izstop iz Slovenije pripeljal voznik osebnega avtomobila znamke Peugeot, srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila. Ugotovili so, da so na vozilu ponarejene identifikacijske oznake, ponarejene so bile tudi registrske tablice, po preveritvi v schengenskem informacijskem sistemu pa so ugotovili, da je bil avtomobil 11. 12. ukraden v Franciji. 59-letnemu vozniku iz Srbije so odvzeli prostost in ga pridržali, avtomobil pa zasegli. Osumljenca bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

14. 12. je na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila slovenskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila, kjer so v tovornem delu našli pet državljanov Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 13. 12 in 16. 12. na območju Čateža ob Savi, Boštanja on Rigonc izsledili in prijeli pet državljanov Afganistana in državljana Tunizije, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi, samostojna policijska inšpektorica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih