fbpx
Mestnik
Šport

Telesna aktivnost

Pomanjkanje telesne aktivnosti je dokazano povezano s težavami v telesnem in duševnem zdravju. S tega vidika lahko rečemo, da je telesna dejavnost neke vrste preventiva pred težavami in boleznimi sodobnega časa (hiperholesterolemija, diabetes, hipertenzija, osteoporoza, težave s srcem in možganska kap, depresija …). Definicija telesne aktivnosti (v nadaljevanju TA) pravi, da je TA vsako gibanje, ki je posledica delovanja skeletnih mišic in se kaže v povečanju porabe energije. Vendar se moramo zavedati, da je načrtovana in strukturirana telesna aktivnost najboljša izbira za krepitev in ohranjanje zdravja mišično-skeletnega, srčno-žilnega, dihalnega, hormonskega in ostalih organskih sistemov. Zdravje omogoča in zagotavlja kakovostno življenje in je temeljni vir razvoja vsake družbe. Za zdravje je najprej odgovoren vsak posameznik. Nezadostna telesna dejavnost je eden izmed najpomembnejših dejavnikov nezdravega življenjskega sloga, h kateremu prispevajo tudi: nezdrava prehrana, stres, alkohol, kajenje in droge.

Koliko telesne aktivnosti potrebujemo?

Po podatkih WHO (World Health Organization) potrebujemo najmanj 150 minut telesne aktivnosti na teden v kolikor želimo ohranjati zdravje/zmogljivost, oziroma 300 minut, če želimo izboljšati svoje stanje.

Splošna priporočila pa pravijo, da naj se otroci gibljejo vsaj 60 minut na dan (visoka intenzivnost), odrasli naj ne zanemarjajo vadbe z bremeni (vsaj 2x na teden), starostniki po 65. letu morajo ohranjati tudi ravnotežje z izvajanjem ravnotežnih vaj vsaj 3x na teden in vse starostne skupine naj redno ohranjajo svojo gibljivost z razteznimi vajami.

Pomembno!

Pred vsako vadbeno enoto se je potrebno ogreti. V kolikor šele začenjate s telesno aktivnostjo, postopoma povečujte intenzivnost, količino in pogostost vadbe. Zavedajte se, da neustrezna telesna aktivnost lahko povzroči akutne in kronične poškodbe.

David Gole, dipl. kineziolog

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih