fbpx
Mestnik
Ženska.
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Razlik formalno ni, a ženske še vedno zaslužijo manj

Ob mednarodnem dnevu žensk je slišati opozorila o razlikah v plačilu. Kljub napredku na področju enakosti spolov namreč ženske tudi v naprednih družbah še vedno zaslužijo manj. Razlike v plačah med spoloma so se sicer v Sloveniji v desetih letih povečale, med drugim potrjuje študija Univerze v Kaliforniji, v kateri je sodelovala tudi FDV.

Kot so sporočili z ljubljanske fakultete za družbene vede (FDV), so v študiji ugotovili, da so plačne prakse in ovire pri napredovanju krive za to, da ženske v 15 analiziranih državah zaslužijo manj kot moški. Razlogi za to so strukturni (na delovnih mestih) in povezani z osebnimi odločitvami moških in žensk, ki izbirajo različno plačana dela.

Ugotovitve, ki so bile objavljene v znanstveni reviji Nature Human Behaviour, po navedbah FDV podpirajo potrebo po ukrepih za odpravo razlik in se osredotočajo na enako plačilo za enako delo ter odpravo ovir glede spola pri zaposlovanju in napredovanju.

V Sloveniji 19 % razlika

Raziskovalci in raziskovalke so odkrili, da je razlika med spoloma v zaslužku pri osebah, starih med 30 in 55 let, znašala od deset odstotkov na Madžarskem do 41 odstotkov v Južni Koreji. V Sloveniji je bila po podatkih za obdobje 2005-2015 razlika 19 odstotkov.

Razlike v plačah med spoloma so se sicer v Sloveniji v desetih letih povečale, pri čemer so k povečanju prispevali ne le procesi razvrščanja, temveč tudi povečanje razlik med spoloma znotraj istih delovnih mest. “To pomeni, da ne gre samo za razlike med različnimi delodajalci, ampak za razlike pri istem delodajalcu za ista delovna mesta,” so še navedli na FDV.

V Centru za proučevanje organizacij in človeških virov so sicer v decembru začeli projekt STEP, katerega glavni namen je povečanje transparentnosti plačil in zmanjšanje plačnih razlik med spoloma v Sloveniji.

STA./ML.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih