fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Robert Strniša: O čudežu narave aroniji

Aronijo, imenovano tudi čudež narave oziroma čudežna jagoda, smo v Sloveniji začeli spoznavati pred nekaj leti, saj avtohtono prihaja s področja Severne Amerike. V Evropi je najbolj razširjena na področju držav bivše Sovjetske zveze, največji evropski pridelovalki in izvoznici aronije pa sta Poljska in Bolgarija. Odlični pogoji za njeno sajenje so tudi pri nas, in da je sedaj v Sloveniji posajenih že kar nekaj hektarov površin, je v veliki meri zaslužen Robert Strniša, direktor podjetja APACHE d.o.o., ki je tudi lastnik zdaj že dobro prepoznavne blagovne znamke ARONIJA SLOVENIJA. Robert je hkrati tudi velik strokovnjak za sajenje in gojenje aronije, saj s pomočjo kolegov, ki že več kot štirideset let proučujejo to rastlino, iz matičnega nasada razvija najbolj kvalitetne BIO sadike.

Robert je svojo zgodbo o aroniji začel pisati v Ameriki, kjer je predhodno 15 let deloval v okviru lesnopredelovalne industrije. Ob začetku propada večjih lesnih podjetij, je ubral povsem novo pot in obiskal sejem zdrave hrane Fancy Food Show Washington DC. Naključno srečanje z ameriškimi Indijanci, ki so ga od nekdaj navduševali, je bilo tisto, kar je bil začetek za blagovno znamko ARONIJA SLOVENIJA. Razkrili so mu do takrat še nepoznano rastlino, ki jo sami poznajo in uporabljajo kot zdravilo že stoletja – aronijo.

Zaradi navdušenja nad to čudežno jagodo, se je o njej izobraževal pri najboljših in najvplivnejših raziskovalcih in preučevalcih aronije po Evropi in izven nje, predvsem g. prof. dr. Iwoni Wawer z varšavske univerze za medicino in g. prof. dr. Christu Kratchanovu s plovdivske univerze za medicino, ki veljata za ikoni poznavanja aronije. Danes ima Robert tako po svetu več hektarov površin, kjer raste aronija, iz nje pa v podjetju APACHE d.o.o. pod blagovno znamko Aronija Slovenija izdelujejo različne izdelke. Robert se je z družino pred desetimi leti iz Dolenjskih Toplic preselil v Novo mesto, kjer je tudi sedež njegovega podjetja, pred kratkim pa je v Bršljinu odprl tudi trgovino.

Podjetje stremi k proizvajanju najkvalitetnejših produktov iz aronije. Na začetku je Robert trgu ponujal zgolj sok BIO aronije, danes pa je paleta že široko obarvana z različnimi proizvodi kot so suha in kandirana BIO aronija, džem BIO aronije s sladkorjem in brez, BIO čaji, kandirane jagode aronije, oblite z belo, mlečno in fino temno čokolado, prah BIO aronije in še vrsta drugih. Proizvedel je tudi liker iz aronije, pralineje, 100 % naravni sok jabolka z BIO aronijo ter borovnico in druge proizvode vrhunske kakovosti.

Spomladi ter v septembru in oktobru svojim strankam ponuja tudi možnost nakupa najkvalitetnejših BIO sadik aronije, sorte Melanocarpa Nero oziroma t.i. črnoplodna aronija.

Blagovna znamka ARONIJA SLOVENIJA se do danes ponaša s kar 22 različnimi proizvodi vrhunske kakovosti in obenem letos obeležuje 10. obletnico, saj že od leta 2012 trgu ponuja najboljše za zdravje in dobro počutje človeškega organizma. Robert s svojo ekipo obenem tudi predava po Sloveniji in EU ter ljudi ozavešča o zdravilnih učinkih aronije.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih