fbpx
Mestnik
FOTO: OZ RK Novo mesto.
Aktualno Politika

S šolami sodelujemo, da utrjujemo humanitarne vrednote

Območno združenje RK Novo mesto si je v letu 2023 zadalo pomembno nalogo, da pomaga vsem izobraževalnim institucijam pri utrjevanju humanitarnih vrednost med mladimi. Zato ponujamo različne delavnice od vrtec do srednjih šol in fakultet. Za osnovnošolce imamo pripravljene delavnice za vsako triado posebej kot so Križemkapica, Nesreča nikoli ne počiva, Reci ne nasilju in Delavnica humanitarnih vrednot. Dijakom omogočamo izkušnje druženja z uporabniki, prostovoljnega dela v skladišču, obiskovanje starejših in telefonsko družabništvo. Do študentov pa še želimo priti preko fakultet, ki jih nagovarjamo k sodelovanju. Lahko se nam pridružijo na taboru ali pri mentorstvu na letovanju otrok.

V letu 2023 se že lahko pohvalimo z nekaj izvedenimi dejavnostmi, ki jih opravljajo prostovoljci. V februarju je Območno združenje RK Novo mesto za najmlajše učence na Podružničnih OŠ Mali Slatnik in Birčna vas izvajalo predstavitev Križemkapice in delavnice Nesreča nikoli ne počiva. Udeležilo se jih je 78 učencev.

S pomočjo Križemkapice, zajčka in volka prostovoljki Vlasta Lampret in Zvezdana Bajc predstavita dejavnosti RK in pomen medsebojne pomoči.  Pogovorijo se tudi o tem, kdaj, komu in kako so oni ali njihovi starši že pomagali. Na koncu jih Križemkapica razveseli z obliži, na katerih so junaki iz priljubljenih risank, z baloni in štampiljko z likom Križemkapice.

Delavnica Nesreča nikoli ne počiva. FOTO. OZ RK Novo mesto

Delavnico Nesreča nikoli ne počiva izvajata Darja Brezovar in Klemen Verček in je namenjena učencem drugega in tretjega razreda. Ob predpostavkah namišljenih nezgod se učenci naučijo poklicati na pomoč na 112, pomagati ponesrečenim in jih tolažiti. Pri tem jim je pomaga Klemen, član ekipe prve pomoči na novomeškem Rdečem križu, ki je učence navdušil tudi z uniformo bolničarja RK.

Območno združenje RK Novo mesto vabi tudi druge osnovne šole, da jih povabijo, da s pomočjo predanih prostovoljcev Območnega združenja RK Novo mesto, mladim predstavijo humanitarne vrednote.

Za več informacij o delavnicah ali izvajanju prostovoljskega dela dijakov se lahko obrnete na: mladi.rknm@gmail.com ali pokličete na telefon: 040 532 122.

Barbara Ozimek, sekretarka

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih