fbpx
Mestnik
Laura Unuk in robot.FOTO: Miha Turk.
Aktualno Društva Šah

 ŠAH-MAT 4.0 – človek proti tehnologiji

V soboto se je v prostorih Razvojnega centra Novo mesto odvil edinstven šahovski dogodek Šah-mat 4.0, na katerem je med drugim šahovska velemojstrica in dvakratna svetovna mladinska prvakinja Laura Unuk
odigrala partijo z robotom. Na Razvojnem centru Novo mesto so tako še enkrat dokazali, kako uspešno povezujejo in združujejo različna področja – tokrat šah in tehnologijo. Prireditev se je odvijala v sklopu letošnjega evropskega leta mladih.

Dogodek, ki so ga družno pripravili Europe Direct Novo mesto v sodelovanju z Laboratorijem za tovarne prihodnosti, ki delujeta v okviru Razvojnega centra Novo mesto, Šahovsko društvo Krka Novo mesto in Šahovska zveza Slovenije, je pritegnil veliko pozornosti tako šahistov kot ljubiteljev te kraljevske igre. Že v petek se je na vseslovenskem spletnem šahovskem turnirju pomerilo 30 udeležencev, zmagal pa je Jernej Zupančič iz ŠD Krka Novo mesto.
Današnji dogodek pa je bil sestavljen iz treh delov: simultanke, v kateri se je velemojstrica Unukova sočasno pomerila z 22 šahisti, 20 jih je premagala, z dvema pa remizirala. Prav tovrstne simultanke so izjemno privlačne in kot take velika promocija za šahovsko igro.

FOTO: Miha Turk.


V nadaljevanju se je odvil še ekipni turnir med Ljubljano in Novim mestom. Ljubljano so zastopali ženska mednarodna mojstrica Zala Urh, mojstrski kandidat Rudi Olenik Čampa, Dušan Borštnar (vsi trije ŠK Tajfun Ljubljana) in Klara Vidmar (ŠK Komenda), za Novo mesto pa so igrali Hana Bajt, FIDE mojster Maj Zirkelbach, Jernej Zupančič (vsi trije ŠD Krka Novo mesto) in Vid Dobrovoljc (ŠK Tajfun Ljubljana). Kar pet omenjenih se bo udeležilo evropskega prvenstva, ki bo prihodnji teden v Brežicah. Boji so bili glede na odlično šahovsko zasedbo napeti vse do konca, zmage pa se je veselile domača ekipa iz Novega mesta (18:14). Vrhunec dogodka ŠAH-MAT 4.0 pa je bila partija, kakršne še ni bilo. Na eni strani šahovnice Unukova na drugi robot, ki so ga sprogramirali v Laboratoriju za
tovarne prihodnosti (LABTOP).

FOTO: Miha Turk.

Nevsakdanji prizor so zaznamovale prav posebne 3 D figure, oblikovane posebej za to priložnost in natisnjene v LABTOP-u. V sodelovanju z Unukovo so namreč nastale figure ŠAH-MAT 4.0 – Slovenske legende. Vsaka predstavlja simbolno upodobitev po navdihu bodisi znanega slovenskega literarnega junaka bodisi drugega močnega simbolnega pomena za Slovenijo in slovenski narod. Šahovska figura kralja je izdelana v podobi Kralja Matjaža, osrednjega junaka ljudskih pripovedk, ki predstavlja simbol vladanja, pravičnosti in hrabrosti, kot damo so upodobili Unukovo (ki je to prvo serijo šahovskih figur ob koncu dobila tudi v dar) kot simbol tehtnega in pravilnega odločanja, načrtovanja in intuicije. Kot simbol poguma, moči, iznajdljivosti in trgovine so za lovca postavili Martina Krpana, skakač je karantanski panter, ki je tudi simbol specialne enote policije in predstavlja prijateljstvo, dobro, moč, vztrajnost, žilavost, zaščito in borbenost. Trdnjava ima obliko knežjega kamna, ki predstavlja simbol demokracije in suverenosti ljudstva, literarni junak Kekec, simbol dobre volje, optimizma in srečnega konca, pa je upodobljen v figuri kmeta.

FOTO: Miha Turk.

Udeleženci so si v sklopu turnirja ogledali tudi Laboratorij za tovarne prihodnosti, ki so ga na Razvojnem centru Novo mesto odprli oktobra lani, v njem pa si je na enem mestu možno ogledati demonstracijo pametne tovarne, ki deluje po principu 4.0. Predstavlja najsodobnejše tehnologije, koncepte in rešitve pametne tovarne, namenjen pa je podjetjem, ki si želijo posodobiti proizvodnjo, podjetjem, ki potrebujejo izobraževanja za svoje zaposlene, srednjim šolam in fakultetam ter tako predstavlja edinstveno učno okolje.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih