fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Občina

Zaklonišča v Novem mestu: kje vse jih najdemo in v kakšnem stanju so?

Vojna v Ukrajini je tudi pri nas sprožila vprašanje, kako je z javnimi zaklonišči, kje se nahajajo in v kakšnem stanju so. V MONM so v preteklem letu pričeli tudi z internimi pregledi zaklonišč, ki so v njihovem upravljanju.

V Mestni občini Novo mesto je 40 zaklonišč, v upravljanju občine so tri zaklonišča in sicer zaklonišče na Jerebovi, na Mestni njivah ter ob Ljubljanski cesti, ostala pa so bila skozi leta predana v upravljanje lastnikom oziroma upravljalcem objektov, kjer se zaklonišča nahajajo.

V Mestni občini Novo mesto je 40 zaklonišč.

” Kapaciteta vseh zaklonišč bi zadoščala za približno 7.000 prebivalcev, vendar se moramo zavedati, da se je skozi leta namembnost zaklonišč spreminjala, zato zaklonišča (v tem trenutku) v večini niso opremljena za bivanje. Zaklonišča so v obdobju miru v konstanti uporabi – zaklonišče na Jerebovi uporablja Strelsko društvo Gorjanci, na Mestnih njivah vadijo novomeški bandi, zaklonišče ob Ljubljanski pa uporabljajo občani za potrebe skladiščenja – ostala zaklonišča se uporabljajo za različne arhive, kleti in podobno,” sporoča MONM.

Skladno z veljavno zakonodajo morajo biti zaklonišča v primeru nevarnosti izpraznjena in pripravljana na uporabo v roku 24ur. V MONM so v preteklem letu pričeli tudi z internimi pregledi zaklonišč, ki so v njihovem upravljanju.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih