fbpx
Mestnik
Bo samotestiranje potekalo od doma? Bo obvezno? Nenazadnje – sploh bo?
Aktualno Dogodki Novice

Samotestiranje osnovnošolcev 14 dni pred počitnicami… Kje je smisel?

Spomnimo…
Zadnjega marca je Slovenija podpisala pogodbo za 300.000 testov s Kitajskim podjetjem, ki so do nas prispeli čez dva tedna, 15. aprila. Po prvotnih načrtih naj bi se že naslednji dan začelo samotestiranje v srednjih šolah. 16. aprila tako slednje prejmejo navodila s strani ministrstva za šolstvo (osnovne šole jih še čakajo), na ta dan so šole lahko tudi že začele teste prevzemati. Hranijo jih v lastnih prostorih. PO VEČ KOT ENEM MESECU, 18. maja pa minister za zdravje, Janez Poklukar na novinarski konferenci pove, da bodo srednje šole s samotestiranjem začele v ponedeljek, osnovne šole pa predvidoma v začetku junija.

Interes samotestiranja na novomeških osnovnih šolah majhen

Ravnateljica novomeške OŠ Stopiče mag. Mateja Andrejčič pravi, da imajo na šoli interes samotestiranja majhen, le 21 %. Po njenem mnenju bi bil ukrep smiseln le, če bi se samotestirali vsi učenci. Medtem, ko je na OŠ Bršljin interes nekoliko večji, 36 %, čeprav se je na poizvedovanje odzvala kar 60 % staršev učencev 3. triade. Pomočnica ravnateljice na OŠ Grm, kjer je interes samotestiranja 23 %, pa pravi, da je glede smiselnosti izvajanja ukrepa samotestiranja nujno upoštevati mnenje strokovnjakov medicinske stroke. Le- ta je odločila, da je samotestiranje smiselno in da redno testiranje s hitrimi testi prispeva k vzpostavitvi varnejšega okolja učencev, dijakov in zaposlenih na šolah.


N.Š. in K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih