fbpx
Mestnik
Sanda Zakrajšek.
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Sanda Zakrajšek: Glina je del njenega življenja že od prvega stika 

Keramični izdelki so bili del človeške družbe že tisočletja. Ko je človek odkril glino in ko je ugotovil, da jo lahko oblikuje praktično v kar jo hoče, se je rodila ena najstarejših industrij. Sando Zakrajšek oblikovanje gline privlači že od prvega stika z njo, ki ga je imela že v otroštvu. Gre za material, ki umetniku nudi neskončno možnosti. V času spoznavanja z glino je začela oblikovati kipce, nato vse od uporabne do okrasne keramike. Kipi pa ostajajo njena prva ljubezen in strast.

»Sedaj oblikujem kipce, ki jih kupci ob posebni priložnosti namenijo obdarovancem ali se zanje odločijo sami in v njih uživajo v svojem domu. Tudi unikatne, ročno izdelane keramične ploščice,« na kratko svoj opus predstavi kiparka Sanda Zakrajšek iz podjetja Statua.

Gurmani, ki uživajo v dobri in lepo servirani hrani lahko izberejo tudi posebne servirne pladnje in krožnike. »Kmalu se bodo pridružile še skodelice in ostala uporabna keramika. Navdušeno načrtujem, da se tem izdelkom pridružijo še svetila in porcelan. Moji izdelki so pristni in narejeni z ljubeznijo z rokami, bistvo je, da to ljudje začutijo. Zasnovani so z mislijo, da so za ljudi, prilagojeni njim, njihovim osebnostim in željam in naredijo dom. Zato slogan Kiparstvo za dom,« svojo vizijo predstavi podjetnica.

Izdelki so zasnovani z mislijo na naročnika.

Pri določenih izdelkih je naročnik vedno v mislih, posebej pri izdelavi uporabne keramike. »Vedno mi je ljub izziv, kako ustvariti izdelek, prilagojen oz. personaliziran po željah kupca, ki ga bo res osrečil in zadovoljil njegove želje in potrebe. Tako bom recimo za znano dolenjsko gostilno na steno postavila konja, prav tako sem izdelala stenske ploščice z odtisi pribora in drugih stvari, ki jih uporabljajo v njihovi kuhinji.«

Kipi in umetniška keramika pa so njeni – njena domišljija, njeno znanje – ona in njen podpis.  

Kipi slovenskih junakov

Če smo že pri kipih. Svetovno znani kiparji so skozi zgodovino poustvarjali bogove, božanska bitja, lepotice in jih v obliki kipa spremenili v večne. Tudi Sanda je za enega od svojih naročnikov izdelala serijo kipcev slovenskih junakinj in junakov med njimi Primoža Trubarja, Franceta Prešerna, Barbaro Celjansko, Martina Krpana, … »Teh je že za manjšo četo in se jim vsako leto pridruži nov. Ta serija je posebna, saj ima bogato zgodbo, ki osvetli dejstvo, da imamo tudi Slovenci svoje junake in junakinje, ki se mirno postavijo ob bok svetovnim junakom, kipci pa so izdelani s posebnim poudarkom na detajlih.«

Kip največjega slovenskega pesnika.

Slovenci imamo radi uporabno keramiko.

Slovenci imamo radi uporabno keramiko. Za praznike se potice tradicionalno peče v lončenih pododah, lončarska tradicija je bogata in zato smo keramiki tudi relativno naklonjeni. Skoraj da ni Slovenskega gospodinjstva, kjer ne bi imeli vsaj kakšnega rokodelskega izdelka iz gline.

»Ob obilici tovarniško izdelanih keramičnih izdelkov se sicer izpostavi dejstvo, da so unikatni izdelki dražji od serijskih, vendar pa ljudje prepoznajo razliko in so zanjo pripravljeni nameniti tudi več denarja. Moj izziv je ponuditi ročno, posebej zanje izdelano uporabno in okrasno keramiko ki se prilega prav njihovim prostorom. Moji izdelki so namenjeni tudi tujim trgom, kar je v načrtu za prihodnost.«

Čeprav je kupljena, strojno oblikovana keramika natančna in dovršena, jo ročna izdelava prekaša – ima dušo.

»Ročna izdelava, posebne glazure, tradicionalni in vsaj meni spektakularni načini žganja, ki prinesejo izdelke, ki so namenoma »nepravilni«, imajo načrtne »napake«, ki izdelkom dajo dušo in estetiko, tako zelo različno od industrijskih, predvidljivih oblik,« razmišlja ljubiteljica keramike.

Glede na to, da je najstarejši znani keramični kip Venera iz Dolníh Věstonic iz obdobja 28.000 pr. n. št. in da glino človek uporablja še danes, lahko sklepamo, da jo ljudje cenijo in da nikoli ne bo šla iz mode.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih