fbpx
Mestnik
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Aktualno Narava & zdravje Politika

SB Novo mesto: Odhodi specializantov in specialistov

Boštjan Kersnič, zdravnik in vršilec dolžnosti (v. d.) strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Novo mesto, in Živojin Stevanović, prav tako zdravnik in v. d. predstojnika medicinskega sektorja iste bolnišnice sta za portal Svet24 spregovorila o kolapsu slovenskih bolnišnic. O odhajanju specializantov  in specialistov iz novomeške bolnišnice. Ter o gluhih ušesih zdajšnjega zdravstvenega ministra.

V pogovoru za portal sta razkrila, da se je zlom javnega zdravstva že zgodil, izvajalci storitev in pacienti pa že čutimo posledice. Korona je po njunih besedah poglobila že tako globok problem kadrovske podhranjenosti in čakalne dobe.

Omenjena zdravnika sta preučila stanje novomeške bolnišnice in stanje SB Murska Sobota, SB Franca Derganca Nova Gorica, SB Slovenj Gradec in SB Trbovlje. Sklep preučitve je, da v trenutnem stanju bolnišnice na periferiji ne morejo preživeti. » Čeprav na njih sloni zdravje slovenskega naroda,« povzemajo na portalu.

O težavah zavodov sta seznanila takrat še kandidata za ministra Danijela Bešiča Loredana, ki jima je takrat prisluhnil in ju povabil k sodelovanju. Do sedaj te obljube niso obrodile sadov, spremembe v zdravstvenem sistemu še ni zaznati.

Sogovornika sta izpostavila, da je epidemija izčrpala kader. Utrujenost je povzročila množične odpovedi in prehod v zasebni sektor. SB Novo mesto je v zadnjem letu zapustilo pet specializantov in štirje specialisti, kar je povzročilo velik organizacijski izziv.

Opozarjata, da se je redna specialistična ambulantna dejavnost skoraj ustavila. Namesto na oddelkih specialisti dežurajo na urgenci. »Obravnava bolnikov na oddelkih je tako po najini oceni padla na raven, na kateri smo včasih celo nevarni za paciente. Misel na nenapovedani zunanji strokovni nadzor v naju sproža strah in neskončno zaskrbljenost,” sta priznala. Dodala sta, da bodo urgentni centri na tak način »požrli« bolnišnice.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih