fbpx
Mestnik
Zmagovalna ekipa FOTO: Luka Gorenčič.
Aktualno Dogodki Društva Novice Starševstvo & otroci Zanimivosti & Zabava

ScienceJam – finale dijaškega znanstveno-podjetniškega tekmovanja v Novem mestu

Včeraj je v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik Novo mesto v organizaciji Razvojnega centra Novo mesto in Informacijske točke Europe Direct potekalo finale vseslovenskega dijaškega tekmovanja v znanstvenem podjetništvu, ScienceJam 2022. V finalu se je med seboj pomerilo 12 ekip z 8 srednjih šol (28 dijakov).

Ekipe so morale za uvrstitev v finale najprej do 22. aprila poslati obsežno raziskovalno nalogo, v kateri so opisali svojo znanstveno raziskavo in rešitev. V nalogi so opredelili tudi poslovni model, po katerem bi svojo rešitev lahko tržili. Ocenjevalci so med vsemi prispelimi nalogami izbrali 12 najboljših, ki so se pomerile na današnjem finalu.  

Člani ekip so danes svoje projekte predstavili v 5-minutnih prezentacijah, nato pa so odgovarjali še na vprašanja štirih ocenjevalcev. To so bili dr. Andrej Dobrovoljc, samostojni podjetnik, dr. Berta Košmrlj, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Ljubljani, mag. Luka Mali, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani/podjetje Sensedge, dr. Igor Milek, Spirit Slovenija, javna agencija.

Skupinska fotografija udeležencev in udeleženk. FOTO: Luka Gorenčič.

Na prva tri mesta so uvrstile naslednje ekipe: 

  1. mesto: Smarties, razkužila z navdihom – Grm Novo mesto–center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija (mentorji: Irena Kurajić, Mitja Turk, mag. Janez Gorenc)
  2. mesto: Airnominal – Gimnazija Vič, Ljubljana (mentorica: Alenka Mozer)
  3. mesto: Izdelava ročnega orodja za obdelavo lesa s hladno plazmo – Gimnazija Vič, Ljubljana (mentorji: Alenka Mozer, dr. Sebastjan Dahle, Jure Žigon)

Ob razglasitvi rezultatov so člani komisije ekipe soglasno pozvali, da naj ne glede na uvrstitev s svojim delom in raziskavami nadaljujejo. Tri najbolje uvrščene ekipe so prejele tudi denarne spodbude za nadaljnji razvoj njihovih idej. Nagrade je omogočil SPIRIT Slovenija, javna agencija. 

ScienceJam Razvojni center Novo mesto organizira prvič, vendar pa je bil že oktobra 2021 pilotno izveden znanstveno-podjetniški hackathon, na katerem je 51 udeležencev v 14 ekipah reševalo enega od dveh izzivov, ki ju je dala Krka, tovarna zdravil Novo mesto, d.d. Ekipa ScienceJam se namerava v šolskem letu 2022-2023 širiti tudi na univerzitetno področje, dve najboljši dijaški ekipi pa bo poslala na znanstveno olimpijado VILIPO v Vilno, Litva.

Kaj je ScienceJam?

ScienceJam je znanstveno-podjetniško tekmovanje za srednješolce 3. in 4. (izjemoma lahko tudi 2.) letnika, na katerem tekmujejo z znanstvenim projektom, za katerega so razvili tudi poslovni model. Namen tekmovanja je povezovanje znanosti in podjetništva, s tem pa razvoj znanstvenih in podjetniških kompetenc. Pri pripravi na tekmovanje ScienceJam se od ekip pričakuje, da bodo pri znanstvenem projektu razvile aplikativno vrednost. To pomeni, da so rešitev, ki rešuje družbeno, okoljsko, zdravstveno, kmetijsko, industrijsko, energetsko, ipd. težavo ali potrebo, znanstveno proučili in testirali, istočasno pa zanjo razvili tudi poslovni model ter jo od samega začetka usmerjali na trg, so zapisali v sporočilu za javnost.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih