fbpx
Mestnik
FOTO: Občina Ivančna Gorica.
Aktualno Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

V občini Ivančna Gorica bogatejši za 13 novih defibrilatorjev

Občina Ivančna Gorica je v okviru projekta Skupaj za varni jutri pridobila 13 defibrilatorjev, ki jih bodo v naslednjih dneh namestili v različnih krajih v občini. V okviru projekta bodo do maja naslednje leto izvedli tudi 39 brezplačnih usposabljanj za občanke in občane, poroča STA.

Defibrilatorji bodo nameščeni v krajih Ambrus, Brezovi Dol, Korinj (gasilski dom), Muljava, Ivančna Gorica (zdravstveni dom), Zagradec (telovadnica Osnovna šola Zagradec), šolski center Ivančna Gorica (športna dvorana OŠ Stična), Polževo, Višnja Gora (Hiša kranjske čebele in Vrtec Polžek), Obolno, Pristava nad Stično in Šentvid pri Stični (Park Cukarca).

Občina se je v projekt Skupaj za varni jutri prijavila preko Lokalne akcijske skupine Las stik, namenjene povezovanju in tesnejšemu sodelovanju na območju občin Trebnje, Ivančna Gorica, Dolenjske Toplice in Žužemberk. Namen projekta je vzpostaviti mrežo javno dostopnih defibrilatorjev ter usposobiti ljudi za pravilno ravnanje v postopkih oživljanja oziroma v primeru srčnega zastoja.

V ta namen bodo v prihodnjem letu izvedli 39 brezplačnih usposabljanj za občanke in občane Ivančne Gorice ter tudi druge aktivnosti za promocijo zdravega načina življenja in pomena temeljnih postopkov oživljanja.

AED oz. avtomatski zunanji defibrilator je prenosna naprava, ki lahko s pomočjo električnega sunka znova zažene srce nekoga, ki je doživel srčni zastoj. Njihova uporaba je enostavna, tako da jih lahko uporabljajo tudi laiki.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih