fbpx
Mestnik
Število okužb narašča, kaj nas čaka jeseni? FOTO: Unsplash.
Aktualno Narava & zdravje Novice

Se bojite ponovnega vala okužb? Zaupate vladi?

Število primerov obolelih s covidom ponovno narašča. Raziskava Mediane kljub temu ugotavlja, da zaradi tega pretirane zaskrbljenosti med prebivalci ni čutiti. Raziskovalni center je med anketiranci opravil tudi analizo s katero ugotavlja, v kolikšni meri zaupajo vladi in kako gledajo na posledice dogajanj v svetu.

Medianini podatki kažejo, da sta bili zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic v juniju zelo zaskrbljeni skoraj dve tretjini prebivalcev Slovenije oz. 63,4 odstotka, v juliju pa je ta delež padel na 57 odstotkov. Zaradi epidemije covida-19 je bilo zaskrbljenih 39 odstotkov vprašanih, kar je podobno kot v preteklem mesecu, ko je teh bilo le 0,7 odstotne točke več.

28 odstotkov vprašanih se tudi strinja, da se druge države s covidom-19 spopadajo bolje kot Slovenija. Kljub temu, da razlika v primerjavi z junijem ni statistično pomembna, pa lahko vidimo, da ta delež upada že od marca, ko je tako menilo 39 odstotkov vprašanih. Podobno od maja 2022 upada delež tistih, ki pravijo, da jim je izbruh covida-19 pomagal bolj ceniti tisto, kar imajo. Tako je maja menilo 52 odstotkov vprašanih, v juliju pa 47 odstotkov.

Se bomo jeseni zopet pozdravljali tako? FOTO: Unsplash.

V primerjavi z junijskimi podatki Mediana še ne ugotavlja pomembnih razlik v odnosu prebivalcev Slovenije do delovanja vlade na različnih področjih. Zaupanje v vlado, da bo sprejemala prave odločitve za Slovenijo, ostaja na podobnem nivoju kot junija, in sicer tako meni 46 odstotkov vprašanih, 41 odstotkov pa jih pravi, da zaupajo vladi, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive.

Raziskavo je Mediana izvedla med 18. in 21. julijem z metodo spletnega anketiranja v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 440 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji.

STA./M.L.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih