fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Izlet Narava & zdravje

Se boste udeležili Gregorjevega sejma?

Na 26. Gregorjevem sejmu kmetijske opreme, vrtičkarstva, vinogradništva in sadjarstva, ki se danes začenja v Novem mestu, se bo do nedelje predstavilo več kot 150 razstavljavcev, Kmetijska zadruga Trebnje-Krka pa bo program obogatila z dodatnimi prireditvami. Na tretjem največjem slovenskem kmetijskem sejmu pričakujejo vsaj 15.000 obiskovalcev.

Gregorjev kmetijsko-živilski sejem, ki bo letos potekal pod geslom Skupaj za samooskrbo, je po dveletnem covidnem premoru pripravila KZ Trebnje-Krka, ki je lani nastala z združitvijo trebanjske in novomeške kmetijske zadruge, je povedal vodja sejma Anton Prus.

Sejem bo potekal na ravnini pri novomeškem nakupovalnem središču pod Trško goro. Uradno ga bodo odprli ob 10. uri, je dodal.

Sejemsko dogajanje bo pokrilo več kot dva hektarja razstavnih površin. Na pokritih površinah omenjenega prizorišča bodo pred začetkom kmetijske sezone predstavili in ponudili vse, kar je na kmetijah potrebno pri prireji mleka in mesa, pri pridelavi zelenjave, v sadovnjakih, vinogradih in na vrtovih, hkrati pa lastno ponudbo in proizvodnjo.

VIR: Gregorjev sejem.

Stroji, avtomobili in izdelki za dom in vrt

Obiskovalci bodo na sejmu lahko našli kmetijske stroje in pripomočke, avtomobile, izdelke za dom in vrt, tekstil, bižuterijo, pa tudi lokalno pridelano sadje, zelenjavo, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene, mlečne in rokodelske izdelke. Ogledali si bodo lahko tudi razstavo malih in domačih živali.

Kupiti bo možno sadike, trsne cepljenke in semena, ter po sejemskih cenah malo in veliko sejemsko mehanizacijo. Poskrbeli bodo tudi za otroke, kulinariko in spremljevalni zabavni spored, je še dejal Prus.

Po besedah direktorja KZ Trebnje-Krka Stanka Tomšiča želijo v združeni zadrugi Gregorjev sejem ohraniti v podobni obliki, kot je bil v preteklosti, in ga morda še bolj približati širšemu krogu obiskovalcev, poroča STA.

“Z letošnjim sloganom želimo izpostaviti pomen sodelovanja, ki je ključno tudi za samooskrbo z domačo, kakovostno, lokalno pridelano hrano. V zadnjem času pogosto uporabljena besedna zveza kratke proizvodne verige nakazuje, da moramo vsi deležniki pri zagotavljanju lokalno pridelane hrane delovati povezano, hkrati pa mora vsak odgovorno opraviti svoje delo,” je še poudaril direktor.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih