fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

September je mesec Junakov!

Ja, te dni vsi stiskamo pesti za naše košarkaše in odbojkaše, ki nas s svojimi predstavami – prvi na evropskem, drugi na svetovnem prvenstvu – pustijo odprtih ust, srečne, zadovoljne, predvsem pa ponosne. A poleg tega …

September je mesec Junakov!

Počitnic je konec, otroci se vračajo v šole in vrtce. A ne vsi…

Pravi Junaki, otroci z rakom, se ne vračajo v šolske klopi. Šolali se bodo doma ali pa v 3. nadstropju pediatrične bolnišnice. Oni, ki bi dali vse, da bi lahko ponosno zakorakali z novo (ali pač staro) šolsko torbo skozi nova (ali pač stara) šolska vrata in spoznali novo (ali pač staro) učiteljico in nove (ali pač stare) sošolce.

Ta mesec ne predstavlja le boja za evropsko ali svetovno kolajno, ne predstavlja le začetek novega šolskega leta in (žalosten) konec poletnih počitnic. Začel se je ZLATI SEPTEMBER, mesec ozaveščanja o otroškem raku, ZLATA PENTLJA pa predstavlja simbol otroškega raka.

Včasih je zdravnikom le izjemoma uspelo pozdraviti otroka z rakom. V štiridesetih in petdesetih letih je bilo zdravljenje raka predvsem kirurško. Levkemija je bila neozdravljiva. Z uvedbo obsevanja se je odstotek ozdravljenih otrok bistveno povečal, kemoterapija pa je v sedemdestih letih povzročila dramatičen preobrat na bolje.

Samo v Evropi vsako leto z rakom na novo zboli okoli 35 tisoč otrok, v Sloveniji okoli 80. 17 % teh otrok ne doseže dolgotrajnega umika te bolezni, približno 20 odstotkov jih ta boj izgubi. Rak je tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah, mlajših od 15 let, najpogostejša oblika rakavega obolenja pri otrocih je levkemija, sporočajo iz društva Junaki 3. nadstropja – gre za neprofitno društvo staršev, katerih otroci se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku.

FOTO: Facebook Društvo Junaki 3. nadstropja.

Junaki potrebujejo prenosno črpalko. Potrebujejo našo pomoč!

Infuzijska črpalka je vsem, ki so bili v tretjem nadstropju, zelo dobro poznana. To je naprava, preko katere otroci prejemajo zdravila. Tudi tista najbolj strašna, a nujno potrebna v boju z rakom – kemoterapijo, kot tudi mnoga druga podporna, ki lajšajo težave ob zdravljenju. Med njimi protibolečinska sredstva, antibiotike pa tudi parenteralno hrano (otroci zaradi slabosti pogosto zelo slabo jedo) pa tudi krvne pripravke (transfuzije krvi). Zdravila od infuzijske črpalke po ozki cevki (katetru) potujejo neposredno v kri.

Otroci so v bolnišnici ves čas priklopljeni na infuzijsko črpalko (tudi ponoči), saj vedno nekaj potrebujejo in zaradi tega ne morejo zapustiti oddelka. Infuzijska črpalka je na posebnem stojalu s koleščki. Stojalo ljubkovalno imenujemo Fifi. Društvo je oddelku že donirali nove infuzijske črpalke, kar so nam omogočile donacije dobrih ljudi.

Tokrat pa zbiramo denar za prenosno infuzijsko črpalko BD Bodyguard in nahrbtnik, s katero bi otroci lahko odšli tudi domov (kadar bi to bilo mogoče in varno). S tem bi marsikomu skrajšali čas hospitalicije, zdravljenje pa omogočili v domačem okolju. Vsi vemo, da otroci (in spremljevalci) v bolnišnici odštevajo dneve do odpusta domov.
Vrednost črpalke z nahrbtnikom je 2.086 €.

Pomagate lahko vsi podporniki društva in Junakov, in sicer s finančno donacijo:
Z nakazilom na TRR SI56 6100 0002 3978 068, koda namena CHAR, pod namen vpišete “crpalka”, za sklic pa uporabite model SI00;
Pošljete SMS JUNAKI5 na 1919 in tako prispevate 5 € za otroke z rakom.

FOTO: Facebook Društvo Junaki 3. nadstropja

Bodimo hvaležni za vsak dan. Hvaležni, da ga lahko preživimo s svojimi najdražjimi. Vsak dan jih objemimo in jim povejmo, da jih imamo radi. Nikoli ne vemo, kdaj se nam lahko življenje obrne na glavo.

Za konec pa še eno sporočilo, ena želja nas vseh (v angleščini):
»Dear cancer, I hope one day you’re just a zodiac sign.«
In v prevodu …
»Dragi rak, želim si, da bi bil nekega dne samo še eden izmed znakov horoskopa (in v slovenščini še žival v morju).«

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih