fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Skoraj tretjina voznikov pod vplivom alkohola

Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so v soboto, 13 1. 2024 na območju Bele krajine preverjali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu. Med nadzorom so ustavili in kontrolirali 37 voznikov motornih vozil. Odredili so jim preizkuse alkoholiziranosti in kar pri desetih voznikih je bilo ugotovljeno, da vozijo pod vplivom alkohola. Najvišja stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,09 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka (2,6 g/kg). Kršiteljem so odvzeli vozniška dovoljenja, zaradi vožnje pod vplivom alkohola na pristojno sodišče naslovili obdolžilni predlog oziroma jim zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

V letu 2023 so alkoholizirani vozniki na območju PU Novo mesto povzročili 116 prometnih nesreč, v kateri sta dve osebi umrli, 12 jih je utrpelo hude telesne poškodbe, 46 pa je bilo lažje poškodovanih. Najpogostejši vzroki nesreč, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, so bili neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. Policisti bomo tudi v prihodnjih dneh nadaljevali s preverjanjem psihofizičnega stanja voznikov. Vse udeležence v prometu opozarjajmo naj ravnajo odgovorno in pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog ne sedejo za volan. Že pri koncentraciji 0,5 promila se namreč verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat!

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih