fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Intervju Kultura Novice

Škrat Gorjancl kje si?!:«Zgodbica je nastala pod vznožjem Gorjancev – pljuča ljudi, ki ljubijo neokrnjeno naravo«

Darja Gazvoda, po poklicu diplomirana ekonomistka, po duši pa ustvarjalka, ki obožuje lepote življenja, komunikacijo, besede in otroke. Zakaj otroke? »Zato, ker so iskreni, preprosti, srčni..,« pravi. Pred nekaj leti je ustanovila podjetje DarSrca, kjer za vse, ki se jim besede težje zlijejo na papir, piše posvetila, čestitke, unikatne zgodbe.

Škrat Gorjancl, kje si!? je njen prvenec, ki se ji je porodil v mislih že pred nekaj leti. »Ker želim otrokom dati delček moje duše v besedah, stkane v zgodbe, sem želela, da je moje prvo delo posvečeno krajem, ki me vsak dan navdihujejo, navdušujejo, krajem, ki so tako preprosto lepi in ki jih vsak dan lahko uzrem skozi domače okno- in to so Gorjanci,« pravi Darja.

»Skačem sem, skačem tja, sem pa tja, tja pa sem, hopsasa«

Ker so Gorjanci polni mistike, bajeslovja, čarobnosti je to želela približati otrokom, da bi imeli še več veselja čas preživeti v naravi. In tako je nastal lik škrat Gorjancla. Škrat Gorjancl živi na Gorjancih že milijone let in s svojo hudomušnostjo, dobro voljo, gibčnostjo ter kuharskimi spretnostmi razveseljuje vse, ki ga uspejo srečati. Na poseben dan, ko vsi gozdni prebivalci Gorjancev na prostrani gorjanski košenici pripravljajo Gorjansko noč, čudovito jutro prinese skrb, strah in preplah, kajti zgodi se potres in organizatorja Gorjanske noči, škrata Gorjancla, ni nikjer. Gorjanski prebivalci stopijo skupaj ter modro in preudarno naredijo načrt iskanja izgubljenega škrata Gorjancla. Ob iskanju pogrešanega škrata na vse strani Gorjancev odmevajo vzkliki: »Škrat Gorjancl, kje si?!« Bodo škrata Gorjancla uspeli najti?! Bo živ in zdrav?! Seveda! Škrat Gorjancl ima čarobno moč, pravzaprav se ob koncu zgodbe izkaže, da ima to moč njegov zeleni klobuk. Škrat Gorjancl pa zanimivo, kot bi slutil, da bo prišla pandemija, ni nikoli prehlajen in v odgovor dr. Gorjanlici pove: “Prehlajen, prehlajen tu gori?! Ob vseh teh rožicah in gozdnih dobrotah, kako lahko kdo sploh kaj takega pomisli?! In ob tem čistem, svežem zraku, ki se ga nadihajo moja pljuča vsak dan v letu! Ob vseh lepotah tu gori na Gorjancih!? …” V sami zgodbi pa so omenjeni pomembnejši kraji – Miklavž, Trdinov vrh, Gospodična, Vahta, Javorovica, Krvavi kamen.Škrat, ki vsak dan preskače vse Gorjance ima tudi svojo pesem z refrenom –skačem sem, skačem tja, sem pa tja, tja pa sem, hopsasa. »Morda jo nekega dne tudi uglasbimo,« pove Darja.

V predalu ima še nekaj zgodb

Zelo je vesela in srečna, da je odziv na knjigo dober, predvsem pa da je všeč otrokom. »In če bo zgodba spodbudila samo enega otroka, da bo prosti čas preživel v naravi, obiskal Gorjance, se prepustil domišljiji, bom vedel, da sem naredila dobro delo,« pove. Kakšne načrte pa ima Darja za prihodnost? »Marsikdo že sprašuje, kdaj bo izšla nova zgodba. V predalu je še nekaj zanimivih zgodb, upam da »nosečniški čas« ne bo predolg,« pravi.

Knjiga kmalu na voljo tudi v Mladinski knjigi

Knjigo Škrat Gorjancl, kje si?! lahko naročite na elektronskem naslovu: info@darsrca.si ali pa jo pokličete na telefonsko številko 031 676 802. Kot pravi v knjigo z veseljem napiše tudi posvetilo. Ko pa bo čas pandemije za nami, pa bo knjiga na voljo tudi v Mladinski knjigi in zagotovo še kje v lokalni ponudbi, pove Darja.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih