fbpx
Mestnik
(Foto: Siol.si)
Aktualno Dogodki Gospodarstvo

“Skupni interes je, da čim prej pridemo v situacijo, ko bo mogoče šole odpreti, ne samo prvo triado, in to na način, da bo to varno, in da ob tem ne bomo tvegali kolapsa zdravstvenega sistema”

Včeraj se je predsednik Janez Janša sestal s predstavniki vzgojno-izobraževalnih ustanov. Na sestanku sta bila prisotna tudi direktor NIJZ Milan Krek in vodja svetovalne skupine dr. Bojana Beović. Kot je poudaril Milan Krek, da ko se odločamo o vrnitvi v šole, moramo imeti v mislih to, kar se dogaja zunaj šol, saj so te del lokalne skupnosti. “Zaradi situacije, kakršna je sedaj z epidemijo, je ogroženost šole večja, prav tako je tudi večja možnost, da virus v šolo vdre. Pomembno je varovati vse ljudi v šoli, učitelje, otroke, kuharje, voznike” je naštel direktor NIJZ Milan Krek. Dr. Beović je predstavila, da je tudi število obolelih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in poudarila, da so šole pri nas bolj kot kje drugje generator okužb.

Predsednik vlade Janez Janša je na srečanju uvodoma dejal, da pozna sistem šolanja na daljavo, saj ima dva šolo-obvezna otroka. “Vsi si želimo, da bi se ta čas nenormalnosti čim bolj skrajšal, vendar pa je pri epidemiji tako, da posledice pridejo z zamikom. Podatki, ki smo jih videli za včerajšnji dan, bodo imeli ključne posledice za zdravstveni sistem čez 14 dni,” je dejal premier in dodal, da nekaj tisoč okužb na dan predstavlja toliko več odstotkov zasedenih postelj v bolnišnicah, tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, tistih, ki potrebujejo umetno predihavanje in števila smrti. “Po enem letu, odkar se je pandemija začela, neznank ni,” je ob tem prepričan predsednik vlade.

Šolstvo je prioriteta, ampak nič ne bomo dosegli, če vse odpremo in nato po tednu ali dveh vse zapremo in smo potem zaprti do aprila, maja” je ocenil predsednik vlade. “Tudi za sproščanje v božično-novoletnem času prihajajo računi in ti računi bodo prihajali še naslednjih 10 dni,” je še izpostavil predsednik vlade in dodal, da ” tvegati sproščanje zapor, ki omogočajo na sto-tisoče novih stikov na dan, in kjer je zagotovo na stotine rizičnih, v celi državi, ker nobena regija ne dosega oranžnega polja, torej je manevrski prostor majhen. “Če tu naredimo veliko tveganje, kar mnogi pričakujete s pričetkom šole in fizično prisotnostjo učencev in učiteljev, je lahko gotova posledica ta, da bomo imeli šolanje na daljavo do aprila ali maja,” je dejal premier Janez Janša in nadaljeval, da si tega ne želimo in da moramo ta val, ki prihaja zaradi praznikov, skupaj obvladati in še malo potrpeti. “Če bo epidemiološka slika dobra lahko v februarju preidemo na oranžno in začnemo s sproščanjem, kot je predvideno, vse ostalo pa je bistveno preveliko tveganje,” je še dejal predsednik vlade. Predsednik vlade je izpostavil tudi vmesno možnost kar se tiče vrtcev. “V primeru boljše slike v nekaterih regijah, bi, kar se vrtcev tiče, bilo mogoče uporabiti regijski pristop,” je še dejal predsednik vlade Janez Janša.”Skoraj zagotovo pa 11. 1. vstopa v šole še ne bo, v najboljšem primeru bo takrat začetek testiranja, pri čemer je treba vedeti, da se v istem dnevu ne da testirati vseh in hkrati tudi začeti s šolanjem,” je še dejal Janez Janša in zbrane opozoril, da tudi države, ki imajo boljšo epidemiološko sliko, začetek šolanja prestavljajo na 18. 1. 2021.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih