fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Novice

Slovensko društvo Hospic poslalo pakete pomoči ukrajinskemu Združenju paliativne in hospic oskrbe iz Kijeva

Slovensko društvo Hospic se je v mesecu marcu odzvalo na poziv predsednika Združenja paliativne in hospic oskrbe iz Ukrajine, ki mu je 2.3.2022 pisal iz območja Kijeva:

»Naše združenje paliativne in hospic oskrbe potrebuje podporo za invalide. Bi nam lahko pomagali? Ljudje ne živijo v svojih domovih, ampak so se preselili v rehabilitacijske centre ali bolnišnice. To je zato, ker v domovih ni kleti ali bombnih zaklonišč. Nekateri zdravstveni delavci živijo kar v bolnišnicah, tudi v otroški bolnišnici, v kateri delam.« Sporočilo je vključevalo tudi navedbo življenjskih potrebščin, ki jih potrebujejo. Slovensko društvo Hospic se je na to prošnjo odzvalo takoj. Navkljub temu, da je bila organizacija humanitarne pomoči velik izziv in organizacijski zalogaj, so uspeli v enem tednu po posameznih območnih odborih društva zbrati približno eno tono pomoči. Poleg oblačil in
prehrane, so v Ukrajino poslali medicinske pripomočke, zdravila, plenice, otroško prehrano in vitamine (slika 1). Tudi na Območnem odboru za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino, s sedežem v Novem mestu, smo zbrali več paketov pomoči. Srčno se zahvaljujejo vsem, ki so darovali!


Največji izziv je društvu predstavljala organizacija prevoza, saj so vedeli, da bo pomoč težko prišla na pravi cilj, če bi pakete pošiljali preko katere od drugih humanitarnih organizacij. Na iskanje prevoza so se velikodušno odzvali v podjetju Inter Cars iz Ljubljane. Kamion je v ponedeljek, 14.3.2022 iz celjskega skladišča na Poljsko odpeljal 7 velikih palet humanitarne pomoči. V kraju Przemysl (blizu poljsko-ukrajinske meje), so jih prevzeli prostovoljci ukrajinskega združenja iz kraja Lvov ter jih nato transportirali v Kijev. Zadnji del poti je bil najtežji in najdaljši – kar cel teden je trajalo, da so pakete dostavili na drug konec Ukrajine – v Kijev.

Razmere so se kmalu dodatno zaostrile, predsednik združenja pa je Slovensko društvo Hospic navkljub slabi internetni povezavi redno obveščal o težki življenjski situaciji: »Prosim, pomagajte! Obkroženi smo s sovražnikom in ljudje tukaj so lačni!« Prosil je tudi za pomoč pri evakuaciji, pri čemer pa je društvo žal ostajalo nemočno.

Člani ukrajinskega Združenja paliativne in hospic oskrbe ob prejemu humanitarne
pomoči Slovenskega društva Hospic.
 1. marca 2022 je organizatorje humanitarne akcije močno razveselila novica, da so paketi
  prispeli na cilj – v centralno bolnišnico Brovary v predmestju Kijeva, kjer skrbijo za invalidne
  osebe. (Slika 2) Izrazili so veliko hvaležnost.
  Iz ukrajinskega združenja se po prejemu prvega paketa pomoči ponovno obračajo na
  Slovensko društvo Hospic s prošnjo po humanitarni pomoči za drugi okraj in bolnišnico. V ta
  namen organizirajo novo zbiralno akcijo, ki bo trajala do konca meseca aprila na vseh
  območnih odborih. Zbirali bodo hrano (za odrasle in otroke), plenice (za odrasle in otroke),
  prenosne baterije »powerbank«, akumulacijske svetilke, pripomočke in sredstva za osebno
  higieno, vitamine in pomirjevala.

Na dolenjskem se bodo paketi zbirali na Območnem odboru za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino, s sedežem v Novem mestu, Rozmanova 10.

Za dodatne informacije in dostavo potrebščin se obrnite na telefonsko številko 051 454 845 ali pišite na dolnjska@hospic.si.

Vaše pomoči bodo izredno veseli in hvaležni za vsak dar.
Območni odbor DPBK
Rozmanova 10,
8000 Novo mesto
e: dolenjska@hospic.si
t: 051 454 845

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih