fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Šport Zanimivosti & Zabava

Smučarski servis Koc sport: Od profesionalnega smučarja do prav takega serviserja

Rok Kocjan življenjsko zgodbo družinskega posla Smučarskega servisa Koc sport uspešno pelje že 8 let. Sprva je bil smučarski servis prav to – servis smučarske opreme, saj to področje Rok kot nekdanji tekmovalec v alpskem smučanju in trener alpskega smučanja več kot obvlada. Kmalu pa so ga zasuli klici s prošnjo po izposoji in prodaji rabljene smučarske opreme, zato je svojo ponudbo razširil tudi v to smer.

Rok Kocjan prihaja iz trebanjskih koncev, vendar že dobro desetletje živi v Novem mestu. Smučanje ga tako ali drugače spremlja že od 6. leta. »V Krki Rog oziroma v tedanjem Smučarskem društvu Rog Novo mesto smo bili pravzaprav začetniki resnega tekmovalnega smučanja,« pove Rok, ki se je v tekmovalnem smučanju obdržal vse do konca srednje šole, tudi v FIS programu, kjer je konkuriral tudi denimo Juretu Koširju, pa Matjažu Vrhovniku in še mnogim drugim bolj poznanim slovenskim smučarskim imenom. Njegov oče je bil učitelj telovadbe oziroma profesor športne vzgoje, tak naziv pa si je s študijem na Fakulteti za šport prigaral tudi sam. Trenutno skrbi za športno kondicijo dijakov in dijakinj Šolskega centra Novo mesto.

Z diplomo v rokah direktno na letalo

Rok se je po študiju na Fakulteti za šport odločil, da pokuka še na teren izven državnih meja. Beseda je dala besedo in samo dva dni po tem, ko je diplomiral, je odpotoval v Kalifornijo, kjer je na smučišču Northstar California ob jezeru Lake Tahoe, ki – mimogrede – velja za enega izmed najbolj popularnih ameriških smučišč, svoje smučarsko znanje predajal »petičnežem«. »Tam že v osnovi ne smuča ravno vsak. Smučanje je drag šport, pri njih pa še posebej velja, da je to šport za bogate, ki si privoščijo smučarskega trenerja za cel teden, navajeni pa so, da je učitelj zraven vsak trenutek smučanja. To seveda pomeni, da je končni znesek za teden dni smučanja lahko tudi do 15.000 dolarjev,« svoje zanimive ameriške izkušnje podeli Rok.

Po Ameriki pa še Avstralija

Ko se je po skoraj pol-letni ameriški izkušnji vrnil domov v Slovenijo, si je želel izkusiti še nekaj tujine, zato je po nekaj letih »skočil« še v Avstralijo, kjer je opravljal delo smučarskega trenerja ene izmed avstralskih smučarskih ekip. »Avstralija sicer ni ravno smučarski narod, tam je smučanje bolj eksotični šport, kot bi bilo recimo za nas surfanje,« avstralsko smučarsko mentaliteto, ki jo je spoznaval od junija do septembra – v Avstraliji je vrhunec smučarske sezone namreč v mesecu avgustu.

V novo sezono z novo idejo: Izposoja smučarske opreme za celotno sezono!

V smučarskem servisu Koc bomo lahko od zdaj naprej smučarsko opremo na izposojo dobili za celo sezono in ne »zgolj« za en teden. »Celoten paket opreme za smučanje – torej komplet servisiranih smuči, vezi, smučarskih čevljev, palic in čelade si lahko pri meni res ugodno izposodite vse do marca oziroma aprila«. Roko na srce, za nekaj dni spuščanja po belih strminah se ne splača kupovati nove opreme, saj v nobenem primeru – tudi pri otroški opremi – ne bomo odšteli malo denarja. Otroci v prvih nekaj letih smučanja vso opremo v enem letu konkretno prerastejo, zato je ta možnost odlična noviteta, ki jo v Novem mestu res lahko izkoristimo!

Rok pa nas je razveselil s še eno odlično novico. Letos bo svojo zalogo že tako odlično ohranjene opreme dodal še lep nabor popolnoma novih Elanovih smuči.

Glede na to, da vremenoslovci za letošnjo zimo pravijo, da bo precej bogata s snegom, si bogat obisk lahko obetajo tudi smučišča. Kako naj smučarji pred prvo smuko na belih strminah pripravimo sebe in svojo smučarsko opremo, da bodo snežni zavoji kar najbolj »užitkarski«?

Definitivno je pomembno poskrbeti za fizično pripravljenost na športno aktivnost, kakšen obisk fitnesa sigurno ne bo odveč, ali pa vsaj kakšni daljši sprehodi, mogoče tek, nekaj vaj za moč v domači dnevni sobi… vsaj toliko, da pridobimo nekaj kondicije, ki jo pri smučanju seveda še kako potrebujemo. Za varno in prijetno smuko pa je pomembna tudi priprava oziroma pregled smučarske opreme, torej, poskrbimo za nabrušene robnike, pravilno velikost smučarskih čevljev, čelade, palic – to velja predvsem za otroke, ki vse to hitro prerastejo.

Rok Kocjan je tudi član Smučarskega društva Gače. Je vodja Race team-a, kjer lahko s svojimi dolgoletnimi izkušnjami dodobra pripomore k uspešnemu razvoju smučanja oziroma smučarjev.
Imajo večletne izkušnje iz pedagoškega športnega dela in ekipo več kot dvajsetih usposobljenih učiteljev smučanja in deskanja na snegu. Otroke jim je do sedaj zaupalo že več kot 2.000 zadovoljnih staršev. Celotna ekipa si prizadeva (pri)vzgojiti samostojne in odgovorne smučarje, ki se vzorno vedejo na smučišču. Seveda, kot se pri vsakem športu in tudi na vsakem smučišču tudi pričakuje, tudi v SD Gače red, disciplino in varnost vselej postavijo na prvo mesto. A kljub temu, ali pa morda ravno zaradi tega, je učenje z njimi sila zabavno, otroci (in tudi starši) pa se vselej radi vračajo k njim.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih