fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Politika

So vam ostale kune? Preverite, do kdaj jih menjajo na vaši banki

Če vam je od dopusta ostalo še nekaj hrvaških kun, jih pri južnih sosedih lahko porabite do 14.januarja. 15.januarja bo plačilo možno izključno z evri. Na ta prelomni datum na Hrvaškem ne bodo delovali vsi bankomati, zato bančniki opozarjajo, da si državljani Hrvaške evre predčasno priskrbijo. Prve tri mesece bodo bankomati sicer izdajali samo bankovce za 10 in 20 evrov, od aprila dalje pa tudi po 50. Bankovce za sto evrov bodo izdajali samo bankomati, za katere bodo v bankah ocenili, da je za to potreba.

Do vključno 14. januarja sicer velja tako imenovani dvojni obtok, storitve in blago potrošniki lahko plačajo v dveh valutah. Vračilo denarja pa je mogoče le v evrih.

Menjava kun:

Zamenjava kun bo v Sloveniji možna v prvih mesecih letošnjega leta, nato jo bo mogoče opraviti le še na Hrvaškem.

Banke na Hrvaškem bodo kune za evre po fiksnem tečaju 7,53450 kune za en evro menjale še celotno leto 2023. Menjava bo možna tudi na enotah hrvaške finančne agencije (Fina) in v poslovalnicah hrvaške pošte. Hrvaška centralna banka bo kovance menjala do konca leta 2025, bankovce pa brez omejitve. Hrvaške kune, ki jih ima posameznik na svojem računu v banki in hranilnici, lahko zamenja v evre po veljavnem menjalnem tečaju, ki je objavljen na tečajnih listah bank.

Kako se bodo novi hrvaški valuti prilagajale slovenske banke?

Stranke največje banke v državi NLB so lahko kune kupile ali prodale do 31. decembra, prodale pa jih bodo lahko do konca marca po odkupnem tečaju banke. V banki menjajo le bankovce.

V Novi KBM bodo medtem sprejemali bankovce v hrvaški valuti do konca junija z možnostjo podaljšanja tega roka. Kljub temu strankam svetujejo, da menjavo v evre opravijo pred koncem tega leta.

V NLB so pojasnili, da zneski za menjavo niso omejeni, vendar strankam svetujejo, naj vse večje zneske gotovine za menjavo naročijo vnaprej. Tudi v Novi KBM zneski za zamenjavo niso omejeni.

V NLB in banki Addiko so stranke opozorili, da se od 1.1. 2023 nakazila in plačilni nalogi na Hrvaško v hrvaških kunah ne bodo izvajali. Vsi morebitni plačilni nalogi v kunah, vneseni z datumom plačila v letu 2023, bodo tako samodejno zavrnjeni. Prilive na račune v tej valuti so izvajali z datumom valutacije do 30. decembra, zadnji rok za oddajo plačil v tej valuti pa je bil 28. december.

SKB banka, Intesa Sanpaolo Bank in Gorenjska banka so bankovce hrvaške valute odkupovale le do konca leta 2022. Medtem je Unicredit banka Slovenije bankovce v poslovalnicah menjala le do sredine decembra.

Menjava kun v evre je možna tudi v menjalnicah.

Banka Slovenije bo na svoji blagajni menjala bankovce kun brez provizije od 1.1. 2023 do 28. februarja letos. Ne bo pa možna menjava kovancev in bankovcev starejših serij. Vsota, ki jo bo lahko zamenjal posameznik, je omejena na skupni znesek 8000 hrvaških kun na dan, so opozorili v slovenski centralni banki.

PREBERITE ŠE:

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih