fbpx
Mestnik
growing tomatoes on the terrace of the apartment building
Aktualno Dogodki Novice

Sodobni vrt: paradižnik, čili in jajčevec kar na balkonu

Še tako majhen balkon, ki je dobro osvetljen, lahko z izbiro prostorne posode in pravih vrtnin okrasimo z balkonskimi rastlinami. Lahko pa si pridelamo sveža zelišča ali zelenjavo in s tem ustvarimo urbani vrtiček.

Paradižnik je najbolj priljubljena plodovka za gojenje na balkonu. Prednost je v tem, da je balkon vsaj delno pokrit, toplote je več kot na odprtem in tako nam tudi dobro uspeva. Potrebujemo prostoren in vsaj 30 cm globok lonec ali korito, kamor lahko za eno sadiko damo vsaj 20 l Bio Plantella Zemlje za paradižnike. Z izbiro sort s plodovi do velikosti grapola bomo imeli manj skrbi in obilo pridelka. V isti lonec obvezno posadimo baziliko, ki bo izboljšala okus paradižnika, lahko pa tudi timijan, žajbelj ali visečo verbeno. V sosednje lonce posadimo fižol in kumare ter od ograje pa do stropa napeljemo mrežo, ki bo rastlinam služila kot opora. Tako bomo na balkonu naredili senčni kotiček za uživanje.

Nezahtevna in zelo dekorativna rastlina za korita in lonce je čili. Okrasna vrednost je že v cvetju, potem pa v barvnih spremembah na plodovih, uporabna vrednost pa v plodovih, iz katerih ljubitelji pripravljajo raznovrstne izdelke, med katerimi so najbolj priljubljene čili omake. Lahko sadimo različne sorte skupaj, ali ga kombiniramo s cvetlicami. Barvno in po stilu rasti se odlično ujame z rožnatim bidensom, plazečim rodohitonom, vijoličasto verbeno in povešavim timijanom. Temnolistna bazilika bo poudarila lepoto cvetja in plodov čilija.

Vsestranski čili – lep za oči, dober za želodec.

Čiliji bodo dobro uspevali tudi v koritih in skledah, ker se nad zemljo razrastejo bistveno več kot je koreninske mase. Nekako je razmerje 1 : 4 do 5 v prid nadzemnemu delu. V skledi lahko za cvetlični dodatek poskrbi kompaktni mleček ali lobelija.

Nezahtevni in priljubljeni za globlja korita in lonce so jajčevci z manjšimi plodovi v vijoličasti, beli ali pisani barvi. Že sam cvet je izredno dekorativen. Kontrast velikim listom jajčevca v skupni zasaditvi predstavljata temnolistni sladki krompir in pokončna pelargonija. Odličen dodatek zasaditvi je tudi nadvse koristna kapucinka, posebej dekorativna pa je sorta »Alaska raspberry« z belo marmoriranimi listi. Taka bo še bolj poudarila bele ali vijoličaste plodove jajčevca.

Vzgoja in oskrba

Za sajenje vseh navedenih kombinacij uporabimo zemljo, ki bo najzahtevnejši rastlini v zasaditvi nudila ustrezno okolje za dober razvoj. Zato sadimo v že omenjeno Bio Plantella Zemljo za paradižnike z dodanimi hranili ali izberemo Bio Plantella Organsko zemljo v kocki, ki je primerna za vse vrste zelenjave in zelišč, a bodo v njej odlično uspevale tudi cvetlice.

Ob sajenju zemlji primešamo pest organskega gnojila Plantella Organik ali za paradižnike tekoče Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike. Mešane zelenjavno-zeliščno-cvetoče zasaditve med rastjo hranimo s tekočim gnojilom Bio Plantella Vrt, ki vsebuje alge in s tem tudi krepi rastline.

Le dovolj prehranjene in dobro oskrbovane rastline bodo dale tudi pričakovano količino zdravega pridelka. Pa ne pozabimo dovolj zalivati. Več rastlin v posodi pomeni tudi večje potrebe po vodi.

Plantellini strokovnjaki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih