fbpx
Mestnik
FOTO: Obrazi slovenskih pokrajin.
Aktualno Kultura Novice Zanimivosti & Zabava

Spominska razstava plastik kiparja Jožeta Volariča

V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem bodo drevi odprli spominsko razstavo ob 90. obletnici rojstva in 10. obletnici smrti samoraslega ustvarjalca s kovino Jožeta Volariča. Razstavo, s katero želijo poudariti tudi umetnikovo povezanost z Dolenjsko, so pripravili s sodelovanjem zasebnih lastnikov umetnin in Gorenjskega muzeja.

Ob umetnikovih obletnicah želijo poudariti tudi njegovo povezanost s Temeniško in Mirnsko dolino. Avtorjeva dela v Trebnjem na samostojni razstavi predstavljajo prvič.

Volarič, eden redkih samoraslih umetnikov, ki so se lotili zahtevne obdelave kovine, je sicer rad sodeloval na trebanjskem Mednarodnem taboru likovnih samorastnikov in drugih likovnih srečanjih, so pojasnili.

Ustvaril je precejšen opus male plastike, z večjimi skulpturami pa zaznamoval javni prostor. Na primer s kipom Matije Gubca, ki stoji v bližnjem Mokronogu, so dodali.

V trebanjski galeriji želijo z omenjenim kipom opozoriti tudi na obletnico ustanovitve partizanske Gubčeve brigade in prihajajočo obletnico hrvaško-slovenskega kmečkega upora ter spodbuditi razmislek o “aktualnosti Gubca kot družbeno aktivnega, opolnomočenega in razmišljujočega posameznika”, so še sporočili iz trebanjske galerije.

FOTO: Galerija Trebnje.

Oče ameriški Slovenec, mama Madžarka

Pedagog, pesnik in kipar Jože Volarič se je leta 1932 rodil v Banovi Jarugi na Hrvaškem. Njegov oče je bil ameriški Slovenec, ki se je vrnil iz ZDA, mati pa Madžarka. Mladost je preživel na Kreševinah in v Stupovači na Hrvaškem. Leta 1947 se je vpisal na rudarsko industrijsko šolo v Lendavi.

Vsa povojna leta se je izobraževal na rudarskem in kovinarskem področju, postal strojni inženir in profesor industrijske pedagogike. V Prekmurju je delal v industriji in šolstvu, kot profesor in ravnatelj pa na Srednji tehniški šoli v Lendavi, dokler se ni leta 1965 z družino preselil v Kranj. Taj je do upokojitve na srednji tehniški šoli delal kot profesor, vodja delavnic in zadnjih deset let kot pomočnik ravnatelja.Od leta 1971 je živel in ustvarjal na Kokrici pri Kranju.

Pesnil je že med šolanjem in s tem resno nadaljeval v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kipariti in ustvarjati v tehniki električno-obločnega varjenja jekla je začel nekaj let prej. Prvič je razstavljal leta 1976. Skupaj je pripravil več kot sto samostojnih razstav in sodeloval na več kot 300 skupinskih razstavah. Umrl je leta 2012.

Razstava bo na ogled do 9. oktobra.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih