fbpx
Mestnik
Foto: Catcuddles.org.uk
Aktualno Narava & zdravje Novice

Spomladi zavetišča vsako leto pokajo po šivih

Zavetišča so v spomladanskem in jesenskem času prepolna mačjih mladičev. Naraščaj je moč opaziti tudi na ulicah mest in vasi. Spomladanska sezona legel se je že začela, zato je potrebno izpostaviti dolžnosti najditeljev izgubljenih ali »nikogaršnjih« živali.

V sedmih letih samica rodi do 420.000 mladičev

Ključ pri zaustavitvi problema potepuških mačk je sterilizacija oz. kastracija. Ena sama nesterilizirana samica v samo sedmih letih spravi na svet 420.000 potomcev. Paritveno obdobje se začne že pri štirih mesecih, zato je mačko priporočljivo sterilizirati takoj, ko doseže težo enega kilograma, kar se običajno zgodi pri dveh ali treh mesecih starosti.

Zakonsko urejena skrb za živali

Za prostoživeče mačke velja, da so najditelji dolžni obvestiti pristojno zavetišče o nahajališču mačke oz. katerekoli zapuščene živali. Po 7. členu Pravilnika o zaščiti hišnih živali je najdbo potrebno prijaviti v roku 24-ih ur najbližjemu zavetišču ali Veterinarski upravi Republike Slovenije. V Novem mestu deluje Zavetišče Turk, ki pokriva občine Novo mesto, Metlika, Semič, Straža, Ribnica, Velike Lašče, Šmarješke toplice in Kostel. Zavetišče poskrbi za odlov, sterilizacijo ali kastracijo in vrnitev v okolje, kjer je bila žival najdena. V tem primeru poseg plača občina. Poleg tega pa bo Mestna občina Novo mesto tudi letos zagotovila sofinanciranje kastracije in sterilizacije.

Tudi lastniki ne poskrbijo za kastracijo ali sterilizacijo

Skrb, da ne pride do neželenih legel je ključna za prijetnejše sobivanje vas in mačk v vaši okolici, kastracija oz. sterilizacija pa prinaša tudi druge pozitive rezultate. Mačke se po opravljenem posegu ne pretepajo in parijo. Zmanjša se tudi širjenje bolezni kot je mačji AIDS. Opaža se, da tudi lastniki živali, ne poskrbijo za sterilizacijo ali kastracijo svojih mačk. Največkrat mačke preživijo veliko časa zunaj in tako pripomorejo k nezaželenemu naraščaju. Lastniki so po zakonu dolžni preprečiti skotitve neželenih mladičev. Zapustitev in poboji so kaznivi, odsvetovana je tudi predaja živali novim lastnikom, če za njo predhodno ni veterinarsko poskrbljeno. 

Botrstvo zahtevnejših muckam

Društvu za zaščito živali Novo mesto ima novo spletno stran, na kateri se lahko prijavite v program botrstva in postanete botri tistim muckom, ki zaradi posebnosti in posledično zahtevnejše oskrbe težje najdejo dom.

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih