fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Intervju Novice

Šport in medicina:”Če to ne bi počela s srcem, ta kombinacija nikakor ne bi bila možna”

24-letna Novomeščanka Anja Fink je svojo strast našla v teku na dolge proge od 5 km do maratona. Je bivša učenka novomeške gimnazije, trenutno pa študira zobno medicino.

V Šentjurju je 10.000 m pretekla v 36 minutah in 20 sekundah!

Čeprav je v osnovni in srednji šoli trenirala gimnastiko in mažorete, je kasneje tek postal njena največja strast. V zadnjih treh mesecih je dosegla, kar četverček zmag. Sezono je začela marca na mednarodni tekmi na 10 km v Gradiški (BIH), na naslednjih dveh tekmah pa je osvojila naslov državne prvakinje – najprej v krosu (Murska Sobota) nato na 10.000 m na stezi Šentjur pri Celju. “V Zagrebu pa sem zmagala na polmaratonu in s tem dosegla A normo za nastop na Univerzijadi, ki bo prihodnje leto na Kitajskem,” pravi Anja.

Po končani gimnaziji se je Anja vpisala na Medicinsko fakulteto, kjer trenutno zaključuje 5. letnik dentalne medicine. “Že v srednji šoli sem vedela, da želim postati zdravnica,” pravi. Sprva se je odločala med medicino in dentalno medicino in se zanjo odločile, ker ji je zobozdravstvo bolj zanimiva smer. “Poleg tega imam pozitivne izkušnje iz otroštva,” doda.

Velikokrat ji težko uspe uskladiti študij in šport, vendar ji ob dobri organizaciji in motiviranosti to tudi uspeva. Anjina budilka zazvoni zjutraj ob 5.30. Takoj obuje tekaške copate in naredi lažji trening še pred obveznostmi na fakulteti. Ob 7. 30 pa je že oblečena v beli uniformi in pripravljena na sprejem prvega pacienta. “Že v 4. letniku je moj študij prešel iz predklinike na kliniko in sem veliko v stiku s pacienti. To me zelo veseli, saj velikokrat pacienti vračajo pozitivno energijo, kar ob tako napornem dnevu zagotovo pride prav,” pravi. Popoldne pa sledi še drugi trening, zvečer pa učenje in priprave na naslednji dan. “Ob vseh obveznostih mi ne ostane nič prostega časa, vendar tek jemljem kot sprostitev in nekaj, kar rada počnem. Pri aktivnostih se dobro usklajujem s fantom, ki se mi velikokrat na treningih pridruži kot spremstvo na kolesu,” pravi.

Anja in njen trener Tadej Verbošt.

Anja je med tednom zaradi študijskih obveznosti v Ljubljani, vsak vikend pa prihaja domov v Novo mesto. V povprečju naredi 9-10 tekaških treningov na teden, 1x tedensko plava ali rola, poleg tega pa pridejo še vaje za moč. “Običajno imam 2 težja tekaška treninga v tednu: distance ob sredah in sobotah. Hvaležna sem Novomeškim tekačem, ki mi pomagajo pri sobotnih treningih,” pravi.

Vse skupaj se je začelo z daljšim tekom…

V srednji šoli jo je sošolka povabila na “daljši” tek in takrat je spoznala, da tek sploh ni monoton, še posebej, če se ves čas pogovarjaš in opazuješ okolico. “Potem sem neko nedeljo želela preteči še daljšo razdaljo. Namen je bil sicer 10 km, ampak sem kar tekla in ura je pokazala 17 km,” pravi. Takrat je dokončno spoznala lepoto in užitek v teku. Še isto leto sta se s sošolko udeležili Ljubljanskega maratona na 10 km in kot rekreativki dosegli kar dober čas. “Razredničarka in profesorica športne vzgoje Saša Lavrič mi je v tistem trenutku dala nasvete in mi povedala, da sem sposobna preteči polmaraton in to že en mesec po moji prvi tekmi.” Tako je pri 19 letih pretekla prvi maraton. Sedaj trenira pod vodstvom Tadeja Verbošta in kot pravi, jima je uspelo narediti še korak naprej.

Stukturirano je začela trenirati pred slabima dvema letoma ob pomoči trenerja Aleša Lindiča.

Tekme na stezah so ji nekaj posebnega

Ljubše so ji cestne preizkušnje, polmaraton pa je razdalja, v kateri se počuti najbolj domače. “Na krosih sem se do sedaj pomerila le dva krat in po osvojenem naslovu državne prvakinje ne moremo reči, da mi ne ustreza. Tekme na stezah so nekaj posebnega, vendar teči 25 krogov zna biti kar napor na glavo,” pravi. Kako pa se Anja spopada s tremo na tekmovanjih? V osnovni šoli ravno zaradi treme ni hotela tekmovati, sedaj pa na vse skupaj gleda drugače. Kot pravi običajno treme sploh ne občuti, saj se zaveda, da je glavnina narejena na treningu, tekma pa je le trenutek, ko pokažeš svojo pripravljenost. “Malo treme imam pred pomembnejšimi tekmami, ampak kot prav je to samo pozitivna trema, ki lahko doprinese k rezultatu,” pravi Novomeščanka.

“Polmaraton v Novalji je bil izjemno težak, saj je bila trasa zelo razigrana in se je nabralo kar nekaj višinskih metrov. Dobro, da smo se na štart peljali z ladjico in ne po trasi. Mislim, da bi si premislila, če bi vnaprej vedela, kakšna proga me čaka. K vsemu pa je doprinesla še vročina.”

Anja je blestela tudi v Zagrebu

Zmagovalka Zagrebškega polmaratona, kjer je kljub močnemu vetru izboljšala osebni rekord.

Zmaga na polmaratonu v Zagrebu je njen največji dosežek. Kot pravi si o tem ne bi upala sanjati še pred enim letom. Že pred tekmo je vedela, da je dobro pripravljena in da ima osebni rekord “v nogah”. “Hvaležna sem, da je bila tekma sploh organizirana in izpeljana v teh časih, ko je tovrstnih prireditev malo in so tik pred zdajci odpovedane.” Na polmaratonu je kljub močnemu vetru izboljšala osebni rekord za minuto in pol in je sedaj 1:20.30.

In cilji za prihodnost?

“Udeležila se bom državnega prvenstva v atletiki, tekme na 10 km v Karlovcu in če se mi uspe kvalificirati tudi Balkanskega prvenstva na 10 km.” V jeseni pa bo Anja nastopila na Novomeškem polmaratonu in njen glavni cilj letošnje sezone po (za eno leto) prestavljeni Univerzijadi pa je Ljubljanski maraton. “Prvič bom stala na štartni črti maraton ( 42 km), z namenom osvojiti tudi boljši rezultat.”

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih