fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Narava & zdravje Starševstvo & otroci

Sprehod z baloni ob svetovnem dnevu Downovega sindroma

V VDC Novo mesto so se odločili, da bomo v sodelovanju z društvom Downov sindrom Slovenija, z Osnovno šolo Drska, z OŠPP Dragotina Ketteja in z vrtcem Ciciban obeležili svetovni dan Downovega sindroma.

Tako se bodo 21. marca 2022 odpravili na sprehod z baloni, vsak iz svoje lokacije ob 10.21 uri in se sprehodili do končne točke na Glavnem trgu.

Ob 11.00 uri se bodo z baloni v rokah postavili v velik krog in skupaj zapeli pesem. Vseh skupaj nas bo cca. 260 udeležencev.

Datum 21. marec simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost vpliva na posameznikove fizične in intelektualne sposobnosti.  Mednarodna nevladna organizacija EDSA je za leto 2022 opredelila geslo »Full and effective participation and inclusion in society« (»Polno in učinkovito sodelovanje in vključevanje v družbo«). Lahko rečemo, da že sedaj poteka kar nekaj aktivnosti, ki prispevajo k vključevanju drugačnih v družbo, a je še vedno veliko neurejenih poti, ki jih bomo skupaj premagovali. Zato želimo s sprehodom z baloni dodatno ozavestiti javnost, sporoča mag. Mitja Mežik, direktor Varstveno delovnega centra Novo mesto.

Po zadnjih prejetih informacijah s strani Društva Downov sindrom Slovenije bodo imeli ravno v naši občini najštevilčnejši sprehod z baloni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih