fbpx
Mestnik
FOTO: Twitter.
Aktualno Dogodki Novice

Srečanje na Obrežju: Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengen

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je ob današnjem srečanju s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem poudarila, da Slovenija absolutno podpira vstop Hrvaške v schengenski prostor. Po oceni Božinovića je vstop v interesu obeh držav, čemur je pritrdila tudi slovenska ministrica. Glede migracij je izpostavila pomen medsebojnega sodelovanja.

Velik del današnjega srečanja, ki mu je sledila skupna izjava na mejnem prehodu Obrežje, je bil po besedah Bobnarjene namenjen prav času, ko bo Hrvaška vstopila v schengensko območje, kar bi se morda lahko zgodilo 1. januarja. V današnjih pogovorih so se namreč v velikem delu posvetili pripravi sporazuma o sodelovanju obeh policij, ki je po besedah Bobnarjeve “bistven in zelo pomemben za obdobje”, ko bo Hrvaška članica schengna, in priprava katerega je bila več let na mrtvi točki. Danes so po besedah ministrice naredili velik korak naprej pri njegovi pripravi.

Slovenska ministrica je poudarila, da Slovenija absolutno podpira čim prejšnji vstop Hrvaške v schengenski prostor. “Ob tem pa seveda pričakujemo, da hrvaški kolegi v popolnosti izvajajo nadzor na zunanji meji in izpolnijo vse ostale naloge, ki izvirajo iz schengenskega pravnega reda,” je dejala.

Tako Bobnarjeva kot Božinović sta se strinjala, da je vstop Hrvaške v schengenski prostor v interesu obeh držav, pri čemer je hrvaški zunanji minister izpostavil, da bo ukinitev nadzora na meji med državama bistveno olajšala potovanja in življenje vsem. Po njegovih besedah je namreč težko najti dve državi, katerih državljani toliko medsebojno potujejo, počitnikujejo in sodelujejo. “Zato je tudi na naših vladah, da sprejemamo kakovostne in življenjske rešitve, da bi izpolnili tisto, kar državljani od nas pričakujejo, to je, da s čim manj administracije nadaljujejo življenje pred epidemijo in migrantsko krizo,” je dejal.

Božinovića veseli, da je v letošnjem letu mejo s Hrvaško prešlo že več kot 1,7 milijona Slovencev, kar je 30 odstotkov več kot leto prej, kar pomeni, “da se življenje vrača v normalo, kar nas veseli”, je dejal.

Druga osrednja tema srečanja, do katerega je prišlo na povabilo Bobnarjeve, so bile migracije, kjer so ugotovili, da tako Hrvaška kot Slovenija v letošnjem letu beležita povečano število ilegalnih prehodov meje glede na leti 2020 in 2021. Po besedah Bobnarjeve ugotavljajo predvsem znaten porast migrantov iz Indije, Burundija in Kube, ki jih prej niso zaznali v tolikšni meri. “Ti zakonito prihajajo na območje Balkana, potem pa nezakonito prestopajo naše državne meje, kar je zagotovo pojav, ki zahtevo razpravo in ukrepanje tudi na ravni EU,” je dejala.

Poudarila je, da bo Slovenija ne glede na to nadaljevala z odstranjevanjem žične in panelne ograje, saj da ograje ne morejo preprečiti migracij. Slovenska vojska po njenih besedah trenutno vsak delovni dan odstrani od 150 do 200 metrov žične ograje, ministrstvo pa že pripravlja javno naročilo za izbor izvajalca, ki bo v nadaljevanju odstranil tudi panelno ograjo.

Božinović je ocenil, da gre odstranjevanje ograje “v prvi vrsti na roko ljudem na obmejnem območju”, kot tudi, da je porast nezakonitih prehodov meje predvsem posledica povečanega pritiska migrantov na zunanje meje EU. Poudaril je pomen tesnega sodelovanja obeh policij, ko gre za preprečevanje nezakonitih prehodov meje, in dodal, da si bo Hrvaška zanj absolutno prizadevala.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih