fbpx
Mestnik
Aktualno Vrtci, šole, študij Zanimivosti & Zabava

Novomeščanka Marija Judež uspešna na olimpijadi iz astronomije in astrofizike

V Gruziji je med 14. in 22. avgustom potekala 15. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike (IOAA – MOAA), na kateri je sodelovalo približno 250 tekmovalcev iz 48 držav. Z izjemnim uspehom se lahko pohvalijo slovenski dijaki, saj so tekmovanje zapustili z eno zlato, dvema srebrnima ter bronasto medaljo, prejeli pa so še eno pohvalo.

Zlato medaljo je prejel Peter Andolšek z Gimnazije Bežigrad, ki je postal tudi prvi slovenski tekmovalec, ki je prejel dve zlati medalji na istovrstnem tekmovanju. Na mednarodni olimpijadi iz znanja astronomije, fizike ali matematike (MOAA) je bil namreč zlat tudi lani.

PREBERITE ŠE:

https://e-utrip.si/zlata-medalja-peter-andolsek-najboljsi-v-astronomiji/

Vid Kavčič z Gimnazije Bežigrad in Aleksander Gajdukov z Gimnazije Koper sta prejela srebrni medalji, Miha Brvar z Gimnazije Bežigrad pa je osvojil bron. Pohvalo je prejela Marija Judež s Srednje elektro šole in tehnične gimnazije Novo mesto.

Slovenska ekipa, ki sta jo vodila Andrej Guštin in Dunja Fabjan, se je uvrstila na 7. mesto in je najmanjša država med naujspešnejšimi na tej olimpijadi. Naslednja olimpijada bo potekala na Poljskem.

Astronomska tekmovanja ter priprave in selekcije astronomske olimpijske ekipe v Sloveniji potekajo pod organizacijo Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

PREBERITE ŠE:

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih