fbpx
Mestnik
prvi šolski dan, prvošolček, šola
Aktualno Starševstvo & otroci Vrtci, šole, študij

Starši prvošolcev tudi letos dobijo dodaten plačan dan dopusta

Že 4. leto zapored bo staršem prvošolcev pripadel dodaten dan plačanega dopusta, tako zaposlenim v javnem kot v zasebnem sektorju. Starši morajo za plačan dopust zaprositi delodajalca in predložiti dokazilo po noveli zakona o delovnih razmerjih, ki je v veljavi od leta 2020.

Novela, ki jo je leta 2019 na pobudo Sindikata obrti in podjetništva Slovenije pripravila Levica, je med osebne okoliščine, za katere ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela, dodala spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan. Dan izrednega dopusta pa pripada obema staršema.

Cilj novele je bil izenačiti zaposlene v zasebnem in javnem sektorju, kajti slednjim je dodaten dan plačane odsotnosti za to pripadal že prej.

Gre za izredni dopust, ki ga bo delodajalec zaposlenemu odmeril, če bo ta zanj zaprosil in predložil dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. Ker je treba izredni dopust izrabiti ob nastanku okoliščine, pa ga bodo zaposleni lahko izrabili le na prvi šolski dan – torej ne prej in ne pozneje.

STA/DB

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih