fbpx
Mestnik
digitalna varnost
Aktualno Digitalno Novice

Svet prihodnosti: Digitalna varnost

V času počitnic policisti opozarjajo na varnost domov ob vaši odsotnosti. Kako pa poskrbite za vašo digitalno varnost? Življenje se je v teh letih preselilo na splet. Na medmrežju nakupujemo, plačujemo račune in si tudi iščemo partnerje. Ta nova sfera je prinesla tudi novo obliko kriminalitete. Z naraščajočim številom spletnih napadov in groženj je pomembno, da se vsak posameznik seznani s koncepti digitalne varnosti ter sprejme ustrezne ukrepe za zaščito svojih podatkov. V tem članku bomo pregledali nekaj ključnih korakov za varno uporabo spleta.

Ena najosnovnejših, a vseeno najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite za izboljšanje svoje digitalne varnosti, je redno spreminjanje in ustrezno izbiranje gesel. Uporabljajte dolga in kompleksna gesla, s kombinacijo črk, številk ter posebnih znakov. Poleg tega je priporočljivo, da gesla redno menjate in ne uporabljate istega gesla za več različnih spletnih storitev.

Za vsak slučaj uporabljate še dvostopenjska preverjanja. Pri tej metodi se poleg gesla zahteva še drugi način preverjanja, kot je denimo prejemanje enkratnih gesel preko SMS-a ali uporaba aplikacij za avtentikacijo. S tem ukrepom otežite morebitnim napadalcem dostop do vašega računa, saj bodo potrebovali tako vaše geslo kot tudi fizični dostop do vaše naprave.

Zagotovo ste na spletu že naleteli na kakšne mamljive povezave, morda ste jih celo prejeli v elektronsko pošto. Previdno! Mnoge spletne grožnje se širijo preko zlonamernih povezav in priponk v elektronski pošti. Bodite previdni in preverite, ali so povezave in priponke varne, preden nanje kliknete. Preverite pošiljatelja in bodite pozorni na morebitne nepravilnosti v e-poštnem sporočilu, kot so sumljive domene ali napake v jeziku. V primeru dvoma je bolje biti previden in se izogniti kliku.

V primeru izgube ali kraje podatkov je ključnega pomena izdelava varnostnih kopij. Uporabite zunanji trdi disk ali oblak za shranjevanje kopij pomembnih datotek, tako da imate vedno varnostno kopijo, na katero se lahko zanesete v primeru težav.

Strokovnjaki za digitalno varnost svetujejo redno posodabljanje operacijskega sistema in drugih programskih aplikacij je ključnega pomena za ohranjanje varnosti. Proizvajalci programske opreme pogosto izdajajo posodobitve, ki odpravljajo ranljivosti in varnostne vrzeli. Poskrbite, da imate omogočeno samodejno posodabljanje, da boste vedno imeli najnovejšo različico programske opreme.

Z upoštevanjem teh ključnih korakov lahko znatno izboljšate svojo varnost na spletu. Ne pozabite, da ste sami odgovorni za varno uporabo spleta, zato bodite pozorni in se naučite prepoznati morebitne nevarnosti.

Agencija U3P.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih