fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Startup vikend 2020 – izvedba preko spleta navdušila

V petek in soboto, 6. in 7. novembra 2020, je Razvojni center Novo mesto izvedel 9. Startup vikend, hkrati pa je bila to tudi prva spletna izvedba. Sodelovalo je 9 osnovnih šol in 3 srednje šole, skupno 100 udeležencev in 26 mentorjev, kar uvršča letošnji Startup vikend Novo mesto med najštevilčnejšega do sedaj.

Kljub podaljšanim počitnicam osnovnošolcev in delom na daljavo srednješolcev, so bili udeleženci nad razvijanjem svojih idej in druženjem s sovrstniki preko spleta navdušeni. Premišljen program in kakovostna predavanja sta jih vodila skozi proces razvoja podjetniške ideje, ob tem pa so bili učencem in dijakom v veliko pomoč šolski podjetniški mentorji.

Dvodnevno delo so popestrili s spletnim oglašanjem v Ljubljano in Novo Gorico, v svoje spletno druženje pa so kot skritega gosta povabili Nika Škrleca – voditelja Malih sivih celic, rekorderja v sestavljanju Rubikove kocke in pomnjenja števila pi. Nik je mlade nagovoril z dejstvom, da ga vsak poraz spodbudi k novim ciljem in izzivom, da je za uspeh potrebna velika mera vztrajanje.

Kot je že ustaljena praksa, so mladi v soboto popoldne predstavili svoje ideje komisiji, ki so jo za osnovnošolce sestavljali Tea Petančič, Maja Vukša, Miha Bradač in Peter Verščaj. Slavili so Milni mehurčki (OŠ Šmarjeta) in Eko Dolenjči (OŠ Žužemberk), na drugo mesto sta se uvrstili ekipi z idejama Pedibus (OŠ Grm) in Milka (OŠ Drska), na tretje mesto pa Sončki (OŠ Stopiče).

Srednješolska komisija, v sestavi Damjane Pirnar in Miha Fabjana, je po seštevku točk odločila, da so svojo podjetniško idejo najbolje predstavili in razvili dijaki Gimnazije Novo mesto z idejo Rising Kelts, drugo in tretje mesto pa je pripadalo dijakom Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije z idejama ScrapWrapp in Clipo.

Pohvalo si seveda zaslužijo tudi ostale ekipe, da so tudi v teh spremenjenih časih aktivni in kreativni: OŠ Center, OŠ Brusnice, OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Šentjernej ter OŠ Ekonomska šola Novo mesto.

Tudi preko spleta gre, če je le prisotna dobra volja in zagnanost.

Na Razvojnem centru Novo mesto d.o.o. bomo še naprej pripravljali aktivnosti za spodbujanje podjetništva med mladimi, zainteresirane šole, ki še ne sodelujejo, pa vabimo, da se nam pridružijo.

Članek pripravila koordinatorica Startup vikenda – Anja Jakše

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih